GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MOL kreše kapitalnu potrošnju zbog koronakrize

MOL kreše kapitalnu potrošnju zbog koronakrize
REZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2020 / 13:19
Autor: SEEbiz / H

BUDIMPEŠTA - Mađarska naftna i plinska grupa MOL povukla je smjernicu o dobiti u 2020. ovoj godini i srezala planiranu kapitalnu potrošnju za četvrtinu u sklopu izmjene poslovnih i financijskih ciljeva zbog pandemije koronavirusa.

Vlade zemalja srednje i istočne Europe na kojima MOL posluje uvele su hitne mjere kako bi zaustavile pandemiju Covida 19, uključujući djelomičnu ili potpuno karantnu, što je rezultiralo znatnim usporavanjem gospodarskih aktivnosti.

MOL je također u proteklim tjednima proveo preventivne i mjere opreza kako bi umanjio vjerojatnost zaraze među zaposlenima i klijentima, ističe se u priopćenju.

Predsjednik upravnog odbora i izvršni direktor Zsolt Hernadi ukazuje na neizvjesne izglede za poslovanje u predstojećem razdoblju.

"Iako je energetski sektor u povoljnijem položaju kad je u pitanju podnošenje ekonomskih teškoća od nekih drugih sektora, i on ulazi u razdoblje neizvjesnosti s kakvim se vjerojatno nikad dosad nije suočio", ističe Hernadi.

MOL je stoga ažurirao poslovne i financijske ciljeve za ovu godinu, povukavši smjernicu o dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA).

U godišnjem izvješću za 2019. procijenili su da će, zahvaljujući 6-mjesečnom doprinosu polja Azeri-Chirag-Gunašli- ostvariti čistu EBITDA, prilagođenu za promjenu vrijednost zaliha, od oko 2,5 milijardi dolara.

Planirana kapitalna potrošnja smanjena je "minimalno 25 posto", ispod 1,5 milijardi dolara, najavili su u MOL-u, pojašnjavajući da su odgodili ulaganja "koja nisu ključna".

Dodatni su razlog kresanja potrošnje uska grla u opskrbi zbog karantne, ističu u MOL-u, dodajući da bi je mogli sniziti još i više.

Najavili su i temeljitu reviziju operativnih troškova radi očuvanja gotovine.

Ističu i da su nakon kupnje udjela u polju Azeri-Chirag-Gunašli osigurali 2,0 do 2,5 milijardi likvidnosti kako bi se prebrodila dugotrajna kriza i iskoristile prilike kada se situacija počne normalizirati.

Planiraju također zadržati dobit iz 2019. godine, "dok se situacija ne normalizira", nakon čega bi mogla biti isplaćena u obliku dividendi, ukoliko dioničari tako odluče, stoji u priopćenju.

Najavljuju i da bi zbog manje potražnje za gorivom, punih skladišnih kapaciteta i smanjenog rada rafinerija mogli privremeno smanjiti proizvodnju u nekim međunarodnim postrojenjima.

Stoga su snizili zacrtanu proizvodnju, sa 120 tisuća na 115-120 tisuća barela ekvivalenata nafte po danu. uz pretpostavku 6-mjesečnog doprinosa polja Azeri-Chirag-Gunašli.

Napominju također da je potražnja za derivatima zbog karantene pala 20 do 40 posto i dodaju da koriste "trenutno atraktivne" marže za održavanje rada svih rafinerija, čak i onih u kojima je smanjen obujam rada.

MOL će nastaviti osiguravati i stalnu opskrbu naftom i kemijskim proizvodima u svim ključnim zemljama, dodaju..

Tagovi: kompanija MOL, Zsolt Hernadi, MOL, Azeri-Chirag-Gunašli, nafta
PROČITAJ I OVO
Cijena nafte pale ispod 85 dolara, kineska najava zakočila cijene ugljena
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijena nafte pale ispod 85 dolara, kineska najava zakočila cijene ugljena
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 85 dolara, prateći silazni trend cijena ugljena i plina nakon najave Kine da bi mogla intervenirati kako bi zaustavila poskupljenje ugljena i osigurala opskrbu energentima.
Nadzorni odbor imenovao Stjepana Adanića predsjednikom Uprave JANAF-a
IMENOVANJA
Nadzorni odbor imenovao Stjepana Adanića predsjednikom Uprave JANAF-a
ZAGREB – Nadzorni odbor JANAF-a d.d. donio je danas, 21. listopada 2021. godine, odluku o imenovanju mr.sc. Stjepana Adanića za predsjednika Uprave Društva na mandat od četiri godine, a temeljem provedenog javnog natječaja.
Putin odobrio neradni tjedan zbog razbuktale pandemije
POTEZI
Putin odobrio neradni tjedan zbog razbuktale pandemije
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio je u srijedu vladin prijedlog da se na tjedan dana, počevši od studenoga, tvrtke zatvore radi borbe protiv razbuktale pandemije covida-19.
Cijene nafte pale prema 84 dolara, Kina signalizira intervenciju u cijene ugljena
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale prema 84 dolara, Kina signalizira intervenciju u cijene ugljena
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 84 dolara nakon što je Kina signalizirala intervenciju u cijene ugljena kako bi osigurala opskrbu strujom i toplinskom energijom, što bi ublažilo potražnju za mazutom i dizelom.
Cijene struje i plina za kućanstva u EU gotovo stabilne u prvoj polovini godine
ENERGENTI
Cijene struje i plina za kućanstva u EU gotovo stabilne u prvoj polovini godine
LUXEMBOURG - Struja je u prvoj polovini godine blago poskupjela za kućanstva u EU, a plin je neznatno pojeftinio, uoči cjenovnog šoka na početku jeseni koji je izazvalo naglo jačanje potražnje paralelno oporavku gospodarstva od koronakrize.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE