GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na krovovima domaćinstava u RS solarni paneli PowerChine

Na krovovima domaćinstava u RS solarni paneli PowerChine
PANELI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2023 / 08:43
Autor: SEEbiz
BANJA LUKA - Kineska kompanija PowerChina izrađuje solarne panele za projekat ugradnje na krovove domaćinstava u Republici Srpskoj koji je Elektroprivreda RS započela u avgustu prošle godine.

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) prije više od pola godine objavila je javni poziv za učešće u projektu ugradnje solarnih panela na krovove domaćinstava u sistemu kupac-proizvođač (tzv. prozjumer).

Predviđeno je da se programom energetske održivosti domaćinstava u prvoj fazi obuhvati 50.000 domaćinstava, tačnije 50.000 fotonaponskih sistema instalisane snage od tri do sedam kilovata.

Do sada ERS je primila 4.900 zahtjeva građana za postavljanje solarnih panela na krovovima, zbog čega direktor Luka Petrović nije krio nezadovoljstvo, a smatra da je razlog tome niska cijena struje u Srpskoj.

Petrović je za agenciju Srna izjavio da projekat “još nije realizovan jer potrošači u Srpskoj nisu osjetili energetsku krizu iz Evrope i smatraju da ništa ne moraju da ulažu, jer imaju povoljno snabdijevanje električnom energijom”.

Petrović je rekao da su olakšali prijem zahtjeva i da je u početku potrebno samo donijeti potvrdu o vlasništvu brojila, navodeći da očekuje da će se početkom juna doći do prvog lota od 5.000 krovova.

On je istakao da je to isplativ projekat za građane, jer 25 godina neće morati da plaćaju struju, a nakon 10 godina otplate imaće 50 odsto vrijednosti solarne elektrane u svom vlasništvu.

- Tih 50 odsto solarne elektrane koje će građani platiti u 10 godina, sa fiksnom ratom, je manje od sadašnjeg prosječnog računa za struju. Ako je sadašnji račun prosječno 70 KM, građani će plaćati 10 godina 63 KM, bez plaćanja energije i mrežarine 25 godina i nema razloga da se ovo ne približi građanima koji će tako biti energetski nezavisni, pojasnio je Petrović.

Solarne panele za ovaj projekat proizvodi velika kineska državna kompanija “Pauerčajna” (PowerChina) potvrdio je predsjednik Vlade RS Radovan Višković tokom ovonedjeljne posjete Kini.

Višković je u četvrtak u Pekingu razgovarao sa predsjednikom kompanije Vangom Binom (Wang Bin).

Iz Vlade RS je saopšteno da su razgovarali o daljem unapređenju na projektima u Republici Srpskoj, “s akcentom na projekat izrade solarnih panela, o čemu je ova kompanija ranije dogovorila saradnju sa Elektroprivredom Republike Srpske”.

Višković rekao je da je za Republiku Srpsku izuzetno važan projekat izrade solarnih panela, kako za domaćinstva, tako i za privredu, te izrazio želju da se ubrzaju aktivnosti po ovom projektu, prenosi mondo.ba.

Tagovi: PowerChine, solarni paneli, Elektroprivreda RS
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE