GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nacionalizacija Gazprom Germanije nosi u sebi i sigurnosne rizike

Nacionalizacija Gazprom Germanije nosi u sebi i sigurnosne rizike
RUSKI ŠPIJUNI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2023 / 11:03
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Je li nacionalizacija njemačkog ogranka ruskog naftnog diva Gazproma omogućila infiltriranje ruskih špijuna u njemačke državne strukture? Istraživanja novinara postaje WDR ukazuju na to.

Samo nekoliko tjedana nakon ruskog napada na Ukrajinu, početkom travnja 2022., njemački ministar gospodarstva i energetike Robert Habeck (Zeleni) izišao je pred novinare i na, na brzinu sazvanoj, sjednici za tisak objavio senzaciju: njemačka vlada je odlučila kontrolu nad njemačkim ogrankom ruskog energetskog diva Gazprom, Gazprom Germania, staviti u nadležnost Savezne mrežne agencije.

"Ova mjera je prijeko potrebna ako se u obzir uzmu prijeteća energetska kriza i prijeteće sankcije režima Vladimira Putina protiv europskih kompanija", rekao je tada Habeck. Gazprom Germania je "od posebne važnosti" kada je u pitanju opskrba Njemačke zemnim plinom. Krajem godine, u studenom, je uslijedila i potpuna nacionalizacija njemačke ispostave Gazproma što je porezne obveznike stajalo "dvoznamenkasti iznos u milijardama". Svih 1.500 zaposlenih je ostalo na svojim radnim mjestima.

No sigurnosna provjera zaposlenih u poduzeću koje igra presudnu stratešku ulogu kad je u pitanju opskrba energenata, iz razloga koji se temelje na Zakonu o radu, nije provedena. I tako je očito vlada preuzela zaposlene koje su njemačke sigurnosne službe proglasile potencijalnim rizikom.

Prema podacima novinara postaje WDR, već je prošle godine pala sumnja na nekoliko zaposlenih nacionaliziranog Gazproma Germania da održavaju kontakte s ruskim tajnim službama. Savezni ured za zaštitu ustavnog poretka je pod povećalo uzeo sumnjive zaposlene zbog činjenice da imaju pristup važnim podacima o energetskoj opskrbi Njemačke. Sumnja u održavanje kontakata s Kremljom je prije svega pala na jednog stručnjaka za zaštitu podataka i sigurnost.

"Sefe – Securing Energy for Europe", kako se sada službeno zove nasljednica Gazprom Germanije, je priopćila kako nova tvrtka niti u jednom trenutku nije bila informirana o mogućim špijunskim aktivnostima osumnjičenih zaposlenih.

No: "Sefe je nakon neslužbenih informacija poduzeo potrebne mjere za zaštitu osjetljivih podataka", stoji u priopćenju u kojem se dodaje kako je ova tvrtka "u prisnom kontaktu" s nadležnim sigurnosnim službama. U priopćenju se također naglašava kako je Sefe "svjestan osjetljivosti pitanja opskrbe energijom Njemačke i Europe". U mjere koje je tvrtka poduzela spada i zaštita prostorija uprave tvrtke od prisluškivanja.

Koju je ulogu Gazprom Germania igrao u energetskoj opskrbi Njemačke postalo je jasno nakon ruskog napada na Ukrajinu. Brzo je postalo jasno da Vladimir Putin koristi opskrbu plinom u ratne svrhe. Sumnja da je u tome njemačka podružnica Gazproma odigrala ulogu su povećane nakon što je postalo poznato da je najveći spremnik plina u Europi u Rehdenu, kapaciteta četiri milijardi kubičnih metara plina, kratko uoči ruskog napada na Ukrajinu bio ispražnjen.

Iako je ovaj spremnik u Donjoj Saskoj, kao krizna zaliha za Njemačku, trebao biti pun.Plinski spremnik u Rehdenu je preko tvrtke Astoria bio u vlasništvu Gazprom Germanije tako da mnogi ne vjeruju u slučajno pražnjenje kriznih zaliha plina baš uoči napada na Ukrajinu. I neki važni distributeri, poput Wingasa su bili u rukama Gazproma.

Nakon napada na Ukrajinu i novonastale situacije s opskrbom energentima, njemačkoj vladi je postalo jasno da treba preuzeti kontrolu nad Gazpromom Germania kako bi donekle osigurala opskrbu plinom preko zime. Sigurnosni rizici zbog moguće bliskosti nekih zaposlenih s Kremljom su pali u drugi plan. Pritom se Gazprom Germania već i u prošlosti našao na udaru kritika zbog povezanosti s istočnoeuropskim tajnim službama.

2008. je izbio skandal nakon što je otkriveno da su tadašnji direktor odjela za financije kao i šef kadrovske službe nekada radili za tajnu policiju DDR-a Stasi.

Savezna mrežna agencija, koja je prošle godine preuzela kontrolu nad Gazpromom Germania, je na upit WDR-a objasnila kako nakon preuzimanja nije imala "konkretne spoznaje" o mogućem špijuniranju. No za svaki slučaj je odmah nakon preuzimanja kontrole "vanjski tim stručnjaka" preuzeo upravljanje tvrtkom tako da za sve važne odluke više nije bila odgovorna stara uprava tvrtke.

Tagovi: Gazprom Germania, ruski špijuni, Kremlj, Robert Habeck
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE