GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nafta na najvišoj razini u tri mjeseca; analitičari očekuju daljnji rast

Nafta na najvišoj razini u tri mjeseca; analitičari očekuju daljnji rast
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2024 / 08:11
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Cijene nafte porasle su na najvišu razinu od studenog, potaknute uglavnom napetostima na Bliskom istoku i naporima OPEC-a da ograniči proizvodnju.

S druge strane, Međunarodna agencija za energetiku smanjila je procjenu rasta ovogodišnje prosječne potražnje za naftom (s 1,24 na 1,22 milijuna barela dnevno, što je gotovo upola manje nego lani), ali pritom očekuje i veći rast ponude.

Analitičari australsko-novozelandske bankarske tvrtke ANZ smatraju da bi sirova nafta Brent, globalna referentna vrijednost, mogla doseći 85 dolara po barelu u kratkom roku i možda 90 dolara do kraja godine.

To bi značilo 80 dolara za West Texas Intermediate (WTI) sirovu naftu u kratkom roku i 85 dolara do kraja godine. WTI je američka referentna vrijednost i trenutno ima nižu cijenu, za otprilike 5 dolara po barelu

WTI od 80 dolara po barelu znači da bi američke maloprodajne cijene benzina na nacionalnoj razini mogle ponovno dosegnuti 4 dolara po galonu na vrhuncu ljetne cijene nafte.

Unatoč tome, iako predviđa više cijene, ANZ smatra da postoji dovoljno globalne ponude i, što je još važnije, višak ponude među članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte kako bi se smanjile šanse za ozbiljan globalni cjenovni šok.

Osim toga, obrasci vožnje padaju u jesen kako se vrijeme pogoršava i putovanja na odmor završavaju.

Analitičari britanskog bankarskog diva Standard Chartered imaju sasvim drugačije stajalište. U prvom tromjesečju vide Brent u prosjeku 92 dolara po barelu. To bi značilo skok od 19% od 31. prosinca. Opet, oduzmite 5 USD za procjenu WTI-ja.

Ovo su njihove prognoze:

Drugo tromjesečje: 94 dolara po barelu.
Treće tromjesečje: 98 dolara po barelu.
Četvrto tromjesečje: 96 dolara po barelu.

Zatim, cijene nastavljaju rasti na prosječnih 109 dolara u 2025., 128 dolara u 2026. i, konačno, 115 dolara u 2027.

Ovaj scenarij odražava neke procjene u energetskoj industriji koji vjeruju da će globalni viškovi početi nestajati nakon 2024.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE