GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Naftna industrija Srbije razočarala polugodišnjim rezultatima

Naftna industrija Srbije razočarala polugodišnjim rezultatima
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2023 / 08:05
Autor: SEEbiz / Momentum
ANALIZA - Naftna industrija Srbije (NIIS) zabeležila je veliki pad profitabilnosti u prvih šest meseci, nakon što su prošle godine izuzetno povoljni uslovi na tržištu i nabavka jeftinije ruske nafte vodili rekordnim poslovnim rezultatima.

Prosečna cena sirove nafte tipa Brent u prvom polugodištu bila je niža za 26 procenata u odnosu na isti period prošle godine i iznosila je 79,8 dolara po barelu.

Prihod u periodu oslabio je 22 odsto na 186,9 milijardi dinara, dok je samo u drugom tromesečju prodaja pala još jačom stopom od 36 odsto, delimično i usled rekordnih prihoda u istom periodu prošle godine, piše Momentum.

Ključni pokazatelj profitabilnosti, EBITDA, pao je 57 odsto na 28,5 milijardi, u prvom redu usled izuzetno skromnog učinka u drugom tromesečju od 8,6 milijardi dinara. Osim efekta „skupih zaliha“, veliki negativan uticaj na profitabilnost imala je i jednokratna isplata Vladi Republike Srbije u visini od sedam milijardi dinara (60 miliona evra) na ime potpisane donacije.

Neto dobit u prvih šest meseci pala je 69 odsto na 13,7 milijardi dinara, dok je samo u drugom tromesečju zabeležen krajnji rezultat u visini od 2,0 milijarde dinara u odnosu na prošlogodišnjih 28,1 milijardu dinara.

Kada je reč o likvidnosti, operativni novčani tok je bio u minusu od 4,8 milijardi dinara, usled isplate spomenute donacije i rekordnog poreza na dobit koji je kompanija platila u visini od 21 milijardu dinara.

NIS je povećao učešće na domaćem tržištu motornih goriva, koje je usled visoke prošlogodišnje osnove palo četiri procenta, na 79 odsto, dok je udeo u maloprodaji neznatno povećan na 48,4 odsto (pad ukupnog maloprodajnog tržišta od pet odsto).

I operativni pokazatelji zabeležili su silazni trend u odnosu na prošlu godinu. Proizvodnja je u prvih šest meseci pala dva odsto na 571 hiljadu uslovnih tona i bila je u skladu sa planom uprave kompanije. Prerada je pala šesto odsto na 1.976 hiljada tona, prema navodima uprave usled promenjenih makro okolnosti i ograničenja na izvoz derivata. Ukupan promet je bio niži za deset procenata i iznosio je 1.869 hiljada tona, uz pad veleprodaje od 11 odsto i maloprodaje od osam procenata.

Kapitalna ulaganja su zabeležila blaži rast u odnosu na prvo tromesečje, pa je CAPEX u prvih šest meseci dostigao 11,6 milijardi dinara što je povećanje od 52 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Ukupna zaduženost prema bankama pala je šesto odsto u odnosu na kraju juna prošle godine na 553 miliona evra.

Akcijama NIS-a na Beogradskoj berzi proteklih dana se uglavnom trgovalo na nivou od 710 dinara što odgovara tržišnoj kapitalizaciji kompanije od 115,8 milijardi dinara (oko 988 miliona evra).

Skupština NIS-a je u junu odobrila isplatu bruto dividende u visini od 143,3 dinara po akciji, a isplata će najverovatnije biti sprovedena u avgustu.

Tagovi: Naftna industrija Srbije, nafta, Gazpromneft, Gazprom
PROČITAJ I OVO
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
LONDON - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima.
Shell nadmašio procjenu dobiti u prvom kvartalu unatoč nižim cijenama plina
DOBRE BROJKE
Shell nadmašio procjenu dobiti u prvom kvartalu unatoč nižim cijenama plina
LONDON - Britanski naftni div Shell u četvrtak je izvijestio o dobiti u prvom tromjesečju većoj od očekivane, potaknutoj višim rafinerijskim maržama i snažnim trgovanjem naftom.
Grčki divovi ulažu u solare i u Hrvatskoj
INVESTICIJE
Grčki divovi ulažu u solare i u Hrvatskoj
ZAGREB - Grčki metalurško-energetski gigant Mytilineos i jedan od najvećih proizvođača i trgovaca strujom na Balkanu PPC Grupa s sjedištem u Ateni objavili su sporazum prema kojem će u Hrvatskoj, Italiji, Bugarskoj i Rumunjskoj uložiti dvije milijarde eura u solarne elektrane.
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
SOLARI
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
ZAGREB - Broj sunčanih elektrana je u porastu što govori podatak da ih je na HEP-ovu mrežu s 31. ožujkom bilo priključeno 17.697 od čega u kategoriji kućanstava 12.495, a u kategoriji poduzetništva 5.202, dok ih je prije par godina bilo znatno manje.
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
USTAVNI SUD
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
SARAJEVO - Udruženje Aarhus centar u BiH zaprimilo je 24. aprila presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se usvaja apelacija protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske u vezi s hidroelektranom Foča na rijeci Drini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE