GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najavljena izgradnja vetroelektrane snage 1.500 megavata u okolini Bora

Najavljena izgradnja vetroelektrane snage 1.500 megavata u okolini Bora
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2024 / 12:56
Autor: SEEbiz

BOR - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je u petak u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju sa kompanijama Shanghai Fengling i Serbia Zijin Copper Bor o ulaganjima u obnovljive izvore energije.

Đedović Handanović je istakla da se time kreće u realizaciju pojedinačno najvećeg projekta u oblasti obnovljivih izvora energije u Srbiji, koji će realizovati pomenute kineske kompanije – Shanghai Fengling Renewables Co. Ltd i Serbia Zijin Copper doo Bor, u kojem je suvlasnik Srbija, navodi se na sajtu vlade.

Ona je objasnila da ovaj projekat podrazumeva izgradnju postrojenja u okolini Bora, ukupnog kapaciteta dva gigavata, vetroelektrane snage 1.500 megavata i solarne elektrane od 500 megavata, kao i izgradnju fabrike za proizvodnju zelenog vodonika, kapaciteta oko 30.000 tona godišnje.

Ukupno ulaganje iznosi oko dve milijarde evra, a investitor je kompanija Shanghai Fengling. Proizvedena energija koristiće se za potrebe proizvodnje Zijina, koji je jedan od najvećih izvoznika u Srbiji i stalno povećava svoju proizvodnju, posebno nakon završetka rekonstrukcije topionice u Boru, ukazala je ministarka.

Prema njenim rečima, pored direktnih ulaganja u zaštitu životne sredine u rudarskoj proizvodnji, ovaj projekat će omogućiti da značajan deo električne energije za potrebe Zijina bude proizveden na održiv način, odnosno ne koristeći fosilna goriva i bez negativnih efekata na životnu sredinu.

Đedović Handanović je prenela da je početak izgradnje postrojenja planiran za prvi kvartal naredne godine, a prva faza od 700 megavata trebalo bi da bude završena do sredine 2026. godine.

Do kraja 2028. godine trebalo bi da bude završen celokupan projekat, odnosno svih 2.000 megavata i dostizanje proizvodnih kapaciteta zelenog vodonika od 30.000 tona godišnje, najavila je ministarka.

Tagovi: VETROELEKTRANA, OIE, VJETROELEKTRANA, BOR
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte u padu
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte u padu
LONDON - Cijene nafte bile su nešto niže u današnjem azijskom trgovanju. Na raspoloženje na tržištima i dalje utječu informacije o rastu zaliha nafte u SAD-u.
RS najavljuje da će Srbija graditi plinovod do Banja Luke
NAJAVE
RS najavljuje da će Srbija graditi plinovod do Banja Luke
BANJA LUKA - Uoči početka izgradnje plinovoda Pale - Jahorina, planiran je sastanak menadžmenta "Sarajevogasa" i "Srbijagasa" sa zvaničnicima Republike Srpske i Srbije kako bi se preciznije dogovorila izgradnja gasovoda od Beograda do Banja Luke.
Potrošnja energije u Kini po osobi prvi put premašila europsku
TRENDOVI
Potrošnja energije u Kini po osobi prvi put premašila europsku
NEW YORK - Potrošnja energije u Kini po osobi prošle je godine prvi put nadmašila europsku dok je potražnja tehnologije i proizvodnih industrija nastavila rasti.
Cijene nafte iznad 85 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 85 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 85 dolara, balansirajući između naznaka posustale potražnje u SAD-u i zabrinutosti za opskrbu iz Rusije.
Hoće li francuski div graditi nuklearku u Srbiji?
RAZGOVORI
Hoće li francuski div graditi nuklearku u Srbiji?
BEOGRAD - Ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas s izaslanstvom francuske državne energetske tvrtke EDF o suradnji u energetskom sektoru, s posebnim osvrtom na razvoj suradnje u mirnodopskoj primjeni nuklearne energije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE