GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najavljena izgradnja vetroelektrane snage 1.500 megavata u okolini Bora

Najavljena izgradnja vetroelektrane snage 1.500 megavata u okolini Bora
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2024 / 12:56
Autor: SEEbiz

BOR - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je u petak u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju sa kompanijama Shanghai Fengling i Serbia Zijin Copper Bor o ulaganjima u obnovljive izvore energije.

Đedović Handanović je istakla da se time kreće u realizaciju pojedinačno najvećeg projekta u oblasti obnovljivih izvora energije u Srbiji, koji će realizovati pomenute kineske kompanije – Shanghai Fengling Renewables Co. Ltd i Serbia Zijin Copper doo Bor, u kojem je suvlasnik Srbija, navodi se na sajtu vlade.

Ona je objasnila da ovaj projekat podrazumeva izgradnju postrojenja u okolini Bora, ukupnog kapaciteta dva gigavata, vetroelektrane snage 1.500 megavata i solarne elektrane od 500 megavata, kao i izgradnju fabrike za proizvodnju zelenog vodonika, kapaciteta oko 30.000 tona godišnje.

Ukupno ulaganje iznosi oko dve milijarde evra, a investitor je kompanija Shanghai Fengling. Proizvedena energija koristiće se za potrebe proizvodnje Zijina, koji je jedan od najvećih izvoznika u Srbiji i stalno povećava svoju proizvodnju, posebno nakon završetka rekonstrukcije topionice u Boru, ukazala je ministarka.

Prema njenim rečima, pored direktnih ulaganja u zaštitu životne sredine u rudarskoj proizvodnji, ovaj projekat će omogućiti da značajan deo električne energije za potrebe Zijina bude proizveden na održiv način, odnosno ne koristeći fosilna goriva i bez negativnih efekata na životnu sredinu.

Đedović Handanović je prenela da je početak izgradnje postrojenja planiran za prvi kvartal naredne godine, a prva faza od 700 megavata trebalo bi da bude završena do sredine 2026. godine.

Do kraja 2028. godine trebalo bi da bude završen celokupan projekat, odnosno svih 2.000 megavata i dostizanje proizvodnih kapaciteta zelenog vodonika od 30.000 tona godišnje, najavila je ministarka.

Tagovi: VETROELEKTRANA, OIE, VJETROELEKTRANA, BOR
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE