GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Napetosti na Bliskom istoku podigle cijene nafte iznad 79 dolara

Napetosti na Bliskom istoku podigle cijene nafte iznad 79 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.01.2024 / 18:55
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u četvrtak 79 dolara nakon što je Iran zaplijenio naftni tanker u Omanskom zaljevu, raspirivši strah od eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 2,23 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 79,03 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,34 dolara višoj cijeni, od 73,71 dolar.

Iran je u četvrtak u Omanskom zaljevu zaplijenio tanker s iračkom sirovom na putu u Tursku u odgovoru na prošlogodišnju američku zapljenu broda i iranske nafte koju je tada prevozio, izvijestili su iranski mediji, pozivajući se na iransku mornaricu.

Zapljena tankera St Nikolas koji je plovio pod zastavom Maršalovih otoka nadovezala se na napade jemenskih Huta na brodove u Crvenom moru povezane s Izraelom. Huti ističu da napadima žele iskazati potporu palestinskom Hamasu u sukobu s izraelskim oružanim snagama u Pojasu Gaze.

SAD i Britanija nagovijestili su da će poduzeti dodatne mjere ako se napadi nastave. Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je u srijedu navečer rezoluciju u kojoj od Huta traži trenutni prekid napada.

Čelnik Huta Abdel-Malek al-Houthi izjavio je da će odgovoriti na eventualne vojne poteze, ističući da će odgovor biti snažniji od dosadašnjih akcija u kojima su dronovima i projektilima ciljali američki brod u Crvenom moru.

Napetosti na Bliskom istoku zasjenile su neočekivani skok zaliha u SAD-u prošlom tjednu, za 1,3 milijuna barela, prema podacima ministarstva energetike, koji je potaknuo zabrinutost za potražnju na najvećem svjetskom naftnom tržištu.

Bliski istok potisnuo je u drugi plan i slabiju potražnju kineskih rafinerija za saudijskom naftom s rokom isporuke u veljači, prema navodima dobro obaviještenih izvora, unatoč znatno sniženoj službenoj prodajnoj cijeni.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u srijedu barel košarice nafte njezinih članica poskupio 70 centi, na 78,98 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE