GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Naznake slabe potražnje zadržale cijene nafte ispod 80 dolara

Naznake slabe potražnje zadržale cijene nafte ispod 80 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2023 / 18:47
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 80 dolara, budući da su ulagače zabrinule naznake slabe potražnje u SAD-u i posustajanja gospodarskog rasta u Kini, najvećem svjetskom uvozniku.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 79,70 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom s rokovima isporuke u rujnu trgovalo pod 75,61 dolar.

Trgovce je zabrinuo skroman pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za samo 700 tisuća barela, prema podacima državne uprave za energetiku (EIA), unatoč vrhuncu sezone vožnje.

„Jučerašnje izvješće američke EIA-e o zalihama nafte razočaralo je one koji su se nadali inspiraciji”, zaključili su analitičari PVM Oila.

Naznake slabe potražnje u SAD-u nadovezale su se na, kako smatraju analitičari, neočekivano slabašan rast kineskog BDP-a u drugom tromjesečju, za 6,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Prognozirali su da će podaci pokazati rast nešto snažniji od sedam posto.


Kineski uvoz nafte poskočio je u lipnju gotovo za 50 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, kada su još na snazi bile stroge mjere suzbijanja covida 19. Uvoz nafte iz Rusije dosegnuo je najvišu razinu u povijesti, pokazalI su u četvrtak podaci kineske carinske uprave.

Kineske zalihe približile su se pak najvišoj razini otkada se prikupljaju podaci, vjerojatno zbog kupnje ruske nafte po povoljnijim cijenama, nagađaju trgovci.


Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Međunarodna agencija za energiju (IEA) očekuju da će kineska potražnja rasti i u drugoj polovini godine i da će zadržati ulogu glavnog pokretača globalnog rasta.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu poskupio za 1,13 dolara, na 81,46 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
LOŠ TREND
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
WASHINGTON - Indeks vodećih gospodarskih pokazatelja Sjedinjenih Država pao je u travnju za 0,6 posto na 101,8 bodova, nakon što je već pao za 0,3 posto u ožujku, objavila je njujorška organizacija Conference Board.
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
LONDON - Cijene nafte oslabile su se u petak na međunarodnim tržištima, no na tjednoj razini bilježe rast po prvi put nakon tri tjedna pada, jer tržišni sudionici očekuju rast potražnje najvećih svjetskih gospodarstava.
Plenković: HEP ostaje u rukama države
PORUKE
Plenković: HEP ostaje u rukama države
ZAGREB - Budući premijer Andrej Plenković danas je potvrdno odgovorio na pitanje Sandre Benčić (Možemo) može li jamčiti da će HEP i ostale tvrtke od posebnog interesa države, koje su dio energetskog sustava, ostati u državnom vlasništvu do kraja mandata.
Turska pomaže Rusiji u zaobilaženju sankcija i prodaji nafte u EU
RUPA U SANKCIJAMA
Turska pomaže Rusiji u zaobilaženju sankcija i prodaji nafte u EU
ANKARA - Američki list Politico piše da Turska rusku naftu maskira kao vlastitu i izvozi je u Europsku uniju, donoseći Rusiji milijarde profita, koristeći rupu u sankcijama.
IEA upozorava na opasnost od nestašice esencijalnih energetskih minerala
UPOZORENJE
IEA upozorava na opasnost od nestašice esencijalnih energetskih minerala
LONDON - Cijene minerala bitnih za zelenu tranziciju pale su na razine prije Covida-19 jer ponuda sustiže i premašuje potražnju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE