GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NE Krško 1. travnja kreće u redovni remont

NE Krško 1. travnja kreće u redovni remont
REMONT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2021 / 15:48
Autor: SEEbiz / H
KRŠKO - U četvrtak 1. travnja, isključenjem Nuklearne elektrane Krško (NEK) iz mreže započet će redovni remont, koji će trajati nešto više od mjesec dana, poručili su iz te elektrane.

U 31. ciklusu koji upravo završava, elektrana je proizvela 8.569.986,75 megavatsati električne energije, što je 1,84 posto više od planiranoga. Prošle godine NEK je drugi put u pogonskom vijeku prekoračio proizvodnju od šest milijardi kilovatsati električne energije, a pokazatelj raspoloživosti elektrane iznosio je 99,6 posto.

Ovogodišnji remont, navodi se, zahtjevan je po opsegu i sadržaju, te u uvjetima neizvjesnosti razvoja epidemije.

Zbog remonta pripremljeno je 4.000 radnih naloga, a izvest će se oko 40.000 remontnih aktivnosti. Sve radove vode i nadziru zaposlenici NEK-a, a u remontnim radovima sudjelovat će oko 1.800 radnika iz Hrvatske i Slovenije, te izvođači specifičnih radova u nuklearnoj industriji iz međunarodnog okruženja.

Tijekom remonta novima će se zamijeniti 56 od 121 gorivog elementa, provest će se opsežan standardni program održavanja i provjeravanja strojne, električne i mjernoregulacijske opreme te će se nadzornim testovima provjeriti i osigurati da su sustavi, strukture i komponente sposobne obavljati svoju zadaću.

Uz ostale radove, ove je godine planirano i 13 većih tehnoloških modernizacija. Završit će se, primjerice, modifikacija drenaža na linijama brtvene vode reaktorskih crpki, kao i sanacija odnosno navarivanje sloja otpornijeg na eroziju u glavnim cjevovodima među visokotlačnom turbinom, separatorima vlage i pregrijačima pare.

Većina modernizacija dio je projekata Programa nadogradnje sigurnosti, koji proizlazi iz spoznaja industrije nakon događaja u Japanu 2011. godine i iz administrativnih zahtjeva. To obuhvaća ugradnju dodatnih sigurnosnih sustava za osiguravanje hlađenja jezgre u reaktoru i istrošenog goriva, a pridonosi još većoj otpornosti elektrane na prirodne i ostale malo vjerojatne događaje. Izgradnjom dodatnih sustava NEK će, prema sigurnosnim kriterijima, biti usporediv s novim nuklearnim elektranama.

Započela je i gradnja suhog skladišta istrošenog goriva. Važna sigurnosna nadgradnja jest i suho skladištenje istrošenog goriva koje se u svijetu smatra najprimjerenijim privremenim skladištenjem te je stoga i najraširenije. To skladištenje znači prelazak od aktivnih rješenja u pasivna jer za hlađenje nije potreban dodatan uređaj, sustav ili energent.

Pred elektranom su, ističe se, i administrativni postupci odnosno pregledi, čiji će pozitivni rezultati potvrditi mogućnost produljenja pogonskog vijeka elektrane za dvadeset godina.

"Uvjereni smo da ćemo uspješno završiti sve postupke jer smo u svim godinama pogona stručno vodili elektranu, savjesno je održavali i stalno modernizirali. Naša vizija dugoročnog pogona NEK-a u kombinaciji s obnovljivim izvorima osigurava energetsku sigurnost, dostupnost električne energije za gospodarstvo i domaćinstva te razvoj elektroenergetike", zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: NE Krško, Gen energija, Hrvatska elektroprivreda
PROČITAJ I OVO
Teš 6 zaustavljen zbog kvara na električnom filteru
KVAR
Teš 6 zaustavljen zbog kvara na električnom filteru
LJUBLJANA - Šesti blok Termoelektrane Šoštanj (Teš) bit će isključen ovog vikenda zbog kvara na električnom filtru, najavio je Teš.
Panika u Britaniji, zatvoren dio benzinskih crpki
NEMA VOZAČA
Panika u Britaniji, zatvoren dio benzinskih crpki
LONDON - Britanski naftni div BP objavio je da je privremeno zatvorio dio benzinskih stanica u Velikoj Britaniji jer nema dovoljno vozača koji bi cisternama dovozili gorivo iz rafinerija.
Gazprom odbacuje tvrdnje o nedostatnoj opskrbi Europe plinom
PLIN
Gazprom odbacuje tvrdnje o nedostatnoj opskrbi Europe plinom
ZAGREB - Ruski državni plinski koncern Gazprom odbacio je u petak optužbe da u Europu šalje nedostatne količine plina, ističući da isporučuje rekordne količine.
Ina vidi vodik kao priliku
PRILIKE
Ina vidi vodik kao priliku
VODICE - Vodik je gorivo koje bi u budućem energetskom sustavu, 100 posto baziranom na obnovljivim izvorima energije, trebalo imati značajnu ulogu. Tehnologije proizvodnje, skladištenja i korištenja vodika se istražuju već desetljećima, neke su već u komercijalnoj primjeni poput automobila dok su u druge u pokaznoj primjeni poput autobusa kamiona vlakova, a u zadnje vrijeme i brodova pa čak i zrakoplova.
Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara, poduprte pojačanom potražnjom za gorivima i padom zaliha sirove nafte u SAD-u zbog spore obnove proizvodnje nakon dva uragana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE