GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NE Krško ponovo priključena na mrežu

NE Krško ponovo priključena na mrežu
U FUNKCIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2022 / 09:12
Autor: SEEbiz / H
KRŠKO - Nuklearna elektrana Krško je nakon jednomjesečnog remonta u ponedjeljak navečer ponovno pokrenuta i priključena na elektroenergetski sustav. Nakon provjera na niskoj snazi, njezina snaga će se postupno povećavati.

Kako je priopćeno iz NEK-a, tijekom redovnog remonta 56 gorivnih elemenata od 121 zamijenjeno je svježima, a nova jezgra bit će dovoljna kao izvor energije sljedećih godinu i pol dana ili do sljedećeg redovnog remonta. Proveli su opsežan standardni program održavanja i provjere strojarske, električne i mjerno-regulacijske opreme te nekoliko stotina kontrolnih ispitivanja. Rezultati potvrđuju da je stanje NEK-ovih sustava, konstrukcija i komponenti besprijekorno, uvjeravaju.

Proveli su i 14 tehnoloških ažuriranja, koja će osigurati dugotrajan pouzdan rad, ali i povećanje snage. Očekuje se da će nova visokotlačna turbina dati 10 megavata snage ili 90 gigavat sati više električne energije godišnje. Ovom zamjenom NEK će postići najveću moguću snagu koju mogu postići nuklearne elektrane s dva isparivača. Inače, došlo je do vremenskog zastoja u ovoj složenoj nadogradnji, jer je vanjski izvođač Siemens za realizaciju projekta odn. priprema turbine i njezinih podsustava za rad trajala je duže od planiranog, objasnili su.

Novi 33. gorivni ciklus NEK-a trajat će do proljeća 2024. Svoju iznimnu pouzdanost NEK je dokazao i u prethodnom ciklusu, koji je završio početkom remonta 1. listopada, kada je neprekidno radio 513 dana i osigurao stabilnu opskrbu Slovenije i Hrvatske.

U nuklearnoj elektrani Krka, koja je nakon 32. gorivnog ciklusa i spomenutih 513 dana neprekidnog rada u noći na 1. listopada ugašena i isključena iz mreže, isprva je planiran remont u trajanju od 32 dana. Ujedno, riječ je o posljednjem remontu u njezinom prvotno planiranom 40-godišnjem vijeku trajanja, a za njega će nuklearka utrošiti 90 do 100 milijuna eura vlastitog novca. Redovni remont, s više od 4000 zahvata, sastojao se od tri temeljna dijela: zamjene gotovo polovice nuklearnog goriva, radova održavanja, zamjene dijelova i upravljanja te investicijsko-modernizacijskih radova, rekao je predsjednik Uprave Neka Stane Rožman. početak remonta.

Tagovi: NE krško, Stanislav Rožman, Robert Golob, električna energija
PROČITAJ I OVO
Nafta skočila na 83 dolara nakon podataka iz SAD-a
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta skočila na 83 dolara nakon podataka iz SAD-a
LONDON - Nafta je skočila iznad razine od 83 dolara budući da su podaci iz SAD-a pokazali ubrzani tempo zapošljavanja na početku godine, potaknuvši optimistična očekivanja o potražnji.
Fond za zaštitu okoliša ulaže u zelenu infrastrukturu u gradovima
ZELENA TRANZICIJA
Fond za zaštitu okoliša ulaže u zelenu infrastrukturu u gradovima
ZAGREB - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisao je ugovore za provedbu 46 projekata kojima će se sufinancirati aktivnosti prilagodbe klimatskim promjenama.
Naftna tržišta čeka kaos: EU podiže energetski rat protiv Rusije na novu razinu
NOVI UDAR
Naftna tržišta čeka kaos: EU podiže energetski rat protiv Rusije na novu razinu
ANALIZA - Europa je ponovno spremna pojačati pritisak na ruske naftne prihode, nastojeći iscrpiti ratnu blagajnu predsjednika Vladimira Putina.
ETMAX dobio koncesiju za gradnju solarnog parka Nevesinje
SOLARNI PARK
ETMAX dobio koncesiju za gradnju solarnog parka Nevesinje
NEVESINJE - Vlada Republike Srpske dodijelila je kompaniji ETMAX koncesiju za gradnju i korištenje solarnog parka Nevesinje, projekta vrijednog 880 mil KM. Koncesija se dodjeljuje na period od 50 godina, a ugovor će biti potpisan u narednih 60 dana.
Nafta ispod 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta ispod 83 dolara
LONDON - Cijene nafte i dalje su ispod razine od 83 dolara, a danas nije bilo pokretača koje bi značajnije usmjerile cijene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE