GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nedostatna ponuda zadržala cijene nafte na 86 dolara

Nedostatna ponuda zadržala cijene nafte na 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2021 / 17:59
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima na 86 dolara, poduprte nedostatnom ponudom i snažnom potražnjom u SAD-u, najvećem potrošaču energenata u svijetu.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 86 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 20 centi višoj cijeni, od 83,96 dolara.

Iako je intervencija kineske vlade u cijene ugljena i struje blago ohladila usijano tržište, cijene energije još su uvijek povišene u cijelom svijetu s obzirom na pad temperatura na sjevernoj hemisferi i približavanje zime.

"Trgovci su se zbog prognoza o hladnijem studenom pripremili za vrlo tijesno opskrbljeno tržište koje će se ove zime sresti s potražnjom bez presedana", rekao je stariji analitičar tržišta OANDA-e Edward Moya.

"Takvo će tržište nafte ostati oskudno opskrbljeno i u predstojećem razdoblju, a to bi trebalo značiti da nas tek naslov ili dva dijele od cijene nafte od 90 dolara", dodao je Moya.

Potrošnja benzina i destilata u SAD-u ponovo je pak dosegnula petogodišnji prosjek, nakon više od godinu dana slabosti čiji su uzrok bile stroge mjere suzbijanja pandemije covida 19, i trgovci će pomno pratiti izvješće o zalihama u SAD-u u prošlom tjednu.

Američki institut za naftu (API) objavit će izvješće tokom dana, a vlada u Washingtonu sutra.

Na tržištu čekaju i ishod međunarodnih pregovora o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015., nakon što je SAD poručio da su u "ključnoj fazi" koja bi mogla otvoriti mogućnost obnove iranskog izvoza nafte, istaknuo je Avtar Sandu iz Phillip Futuresa.

Iranski bareli trebali bi 'popuniti' opskrbu koja je prema mišljenju vodećih potrošača nedostatna dok Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici ustraju u postupnom povećanju proizvodnje, za samo 400 tisuća barela dnevno u studenome.

Zbog praznika u Austriji OPEC, čije je sjedište u Beču, danas nije objavio cijenu barela referentne košarice nafte svojih članica. Prošlog petka iznosila je 83,42 dolara.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Shell se vraća istraživanjima u Libiji
POTEZI
Shell se vraća istraživanjima u Libiji
ZAGREB - Devet godina nakon što je otišao iz Libije Shell razmatra povratak u tu zemlju s ciljem razvoja novih naftno-plinskih polja kao i projekta fotonaponske elektrane.
Vlada odmrzava cijene goriva
GORIVO
Vlada odmrzava cijene goriva
ZAGREB - Vlada će na sutrašnjoj posebnoj sjednici ukinuti uredbu kojom je prije mjesec i pol dana zamrznula cijene goriva jer se očekuje da će naftni derivati od utorka biti jeftiniji.
Cijene nafte porasle prema 72 dolara, OPEC+ ne isključuje mogućnost manje opskrbe
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 72 dolara, OPEC+ ne isključuje mogućnost manje opskrbe
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 72 dolara nakon poruke vodećih proizvođača da će u kratkom roku smanjiti opskrbu ako se potražnja uruši zbog ograničenja kojima vlade suzbijaju širenje omikrona.
Vodeći proizvođači nafte povećavaju opskrbu unatoč omikronu
NAFTA
Vodeći proizvođači nafte povećavaju opskrbu unatoč omikronu
LONDON - Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njezini saveznici odlučili su nastaviti s planiranim povećanjem opskrbe na početku iduće godine unatoč bojaznim da bi nafta iz strateških rezervi i nova varijanta koronavirusa mogli naškoditi potražnji.
Ćorić: Uredba o najvišim cijenama goriva od idućeg utorka više neće imati smisla
PORUKE
Ćorić: Uredba o najvišim cijenama goriva od idućeg utorka više neće imati smisla
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u petak je demantirao izjave o tome da bi cijene goriva ovog tjedna bile niže bez Vladine Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, no vjeruje da od sljedećeg utorka ta uredba više neće imati smisla i u skladu s tim će se povući određeni koraci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE