GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nesklonost riziku spustila cijene nafte ispod 104 dolara

Nesklonost riziku spustila cijene nafte ispod 104 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2022 / 19:08
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu ispod 104 dolara budući da su trgovci zazirali od rizika u okruženju pojačanih napetosti oko Ukrajine, rasta zaliha u SAD-u i zabrinutosti za kinesku potražnju zbog opetovanog širenja covida 19.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila manja za 1,34 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 103,65 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,50 dolara nižoj cijeni, od 100,20 dolara.

Trgovci su se danas usredotočili na eskalaciju napetosti u odnosima Rusije i Zapada zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Ruski plinski div Gazprom obustavio je u srijedu isporuke Bugarskoj i Poljskoj budući da nisu prihvatile izmijenjene odredbe plaćanju plina.

Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da Rusija fosilnim gorivima ucjenjuje EU, ali je dodala da se doba ruskih fosilnih goriva u Europi bliži kraju.

Njemačka se dosada energentima opskrbljivala u Rusiji, a sada je ubrzala planove koji bi joj trebali osigurati neovisnost o ruskom plinu i nafti, riskirajući slabiji gospodarski rast.

Njemački ministar gospodarstva rekao je da napreduju planovi o preuzimanju kontrole nad rafinerijom PCK Schwedt, u većinskom vlasništvu Rosnefta, posljednjim velikim kupcem ruske nafte u Njemačkoj.

Uteg cijenama bili su i jači dolar, koji je danas dosegnuo najvišu razinu u pet godina, što poskupljuje kupovinu nafte za kupce s drugim valutama, i rast zaliha sirove nafte u SAD-u, prema izvješću Američkog instituta za naftu (API).

"Rast zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu i još uvijek solidan izvoz ruske sirove nafte ograničavaju rast cijena", rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-a.

"Okruženje odvraća ulagače od rizika, uz jači dolar i ograničenja mobilnosti u Kini, drugom potrošaču nafte u svijetu", dodao je Staunovo.

Kineska središnja banka priopćila je da će pojačati potporu gospodarstvu u razdoblju pooštrenih mjera suzbijanja novog vala covida 19 u Pekingu kako bi se izbjegao lockdown nalik onome u Šangaju.

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je da Aziji prijeti stagflacija. Ohrabruje ipak oporavak potražnje za domaćim letovima u Kini, prema kompaniji za podatke o putovanjima OAG.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak poskupio 1,01 dolar, na 102,94 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
OIE
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
BERLIN - Obnovljivi izvori energije pokrivali su oko 56% potrošnje električne energije u Njemačkoj u prvom kvartalu 2024.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE