GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NIS značajno poboljšao finansijske rezultate u prvom kvartalu

NIS značajno poboljšao finansijske rezultate u prvom kvartalu
POBOLJŠANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2021 / 20:03
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Neto dobit NIS-a za period januar-mart iznosi 1,5 milijardi dinara što je 2,4 puta više od rezultata ostvarenog u prvom tromesečju 2020. godine kada je zabeležen gubitak od 1,1 milijarde dinara.

Pokazatelj EBITDA (profit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije) je na nivou od 9,4 milijarde dinara, što je 81 odsto više nego u uporednom periodu. U prvom tromesečju tekuće godine NIS je nastavio sa realizacijom kapitalnih projekata i u dalji razvoj uložio 4,1 milijardu dinara. Obračunate obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda iznose 44,6 milijardi dinara, odnosno 12 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Kada je reč o operativnim pokazateljima, ukupan obim proizvodnje nafte i gasa iznosi 292 hiljade uslovnih tona nafte i gasa. Istovremeno, NIS je sa uspehom realizovao 2D seizmička ispitivanja na više od 130 kilometara u reonu sela Obudovac, opština Šamac, i time nastavio razvoj projekta na prostoru Republike Srpske. U Rafineriji nafte Pančevo u prvom kvartalu 2021. godine prerađeno je 752 hiljade tona sirove nafte i poluproizvoda.

U martu je sa uspehom realizovan planski zastoj u Rafineriji tokom kog su realizovani i projekti investicionog održavanja koji će doprineti efikasnosti i pouzdanosti proizvodnih procesa.

Takođe je započeta i treća faza modernizacije Rafinerije u Pančevu koja obuhvata rekonstrukciju postrojenja za fluidni katalički kreking (FCC) i izgradnju novog postrojenja ETBE (Etil terc-butil etar). Ukupan obim prometa u prvom kvartalu tekuće godine bio je 782 hiljade tona. I u ovom periodu NIS je nastavio razvoj maloprodajne mreže i započeo izgradnju benzinske stanice „Sokolići“, prvog takvog objekta na autoputu „Miloš Veliki“.

Istovremeno je unapređena bezbednost radnih procesa, jer je indikator povreda sa izgubljenim danima (pokazatelj LTIF) smanjen 26 odsto u odnosu na period januar-mart 2020. godine.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, izjavio je:

„Rezultati ostvareni u prvom kvartalu 2021. godine pokazali su ispravnost poslovnog modela NIS-a u uslovima krize i našu istrajnost da se na najbolji način suočimo sa negativnim trendovima. Međutim, svesni smo da kriza još nije prošla i da su brojni izazovi i dalje pred nama. Zbog toga ćemo u nastavku godine ostati posvećeni sistemskom poboljšanju efikasnosti na svim poljima, finansijskoj disciplini i završetku kapitalnih projekata koji će jačati našu konkurentnost“.

Tagovi: Naftna industrija Srbije, Kiril Tjurdenjev, poslovni rezultati, maloprodaja, nafta
PROČITAJ I OVO
Bezos investira u demo projekt fuzijske nuklearne elektrane
FUZIJSKA ELEKTRANA
Bezos investira u demo projekt fuzijske nuklearne elektrane
SAN FRANCISCO - Zanimljiva međunarodna suradnja vrijedna nekoliko stotina milijuna dolara pokrenuta je u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje će kroz tri godine niknuti demo projekt fuzijske elektrane
Burilović, Vanđelić i Mikuljan ostaju u NO Ine
VLADA
Burilović, Vanđelić i Mikuljan ostaju u NO Ine
ZAGREB - Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice u petak zaključkom predložila Glavnoj skupštini Ine da se zbog isteka mandata produži izbor Damira Vanđelića, Luke Burilovića i Damira Mikuljana za članove Nadzornog odbora, a donesen je i zaključak u vezi s Programom restrukturiranja Đuro Đaković Grupe.
Jaki dolar spustio cijene nafte prema 72 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Jaki dolar spustio cijene nafte prema 72 dolara
LONDON - Cijene sirove nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 72 dolara, pritisnute jačanjem dolara nakon što je američki Fed najavio da će postrožiti monetarnu politiku prije no što najavljivao, što bi moglo zakočiti rast i naftnu potražnju.
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
ORGANIZACIJA
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
BEOGRAD - Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ prenelo je na Republiku Srbiju, koju zastupa Vlada, celokupan osnivački i vlasnički udeo u Operatoru distributivnog sistema „EPS Distribuciji“, čime je „EPS Distribucija“ prestala da bude deo sistema EPS-a.
Zbog remonta Turskog toka prekid isporuke gasa
GAS
Zbog remonta Turskog toka prekid isporuke gasa
BEOGRAD - Prekid isporuka gasa kroz Turski tok je zbog planiranog remonta, a u Srbiji je stavljeno u pripravnost skladište u Banatskom dvoru, sa koga će moći da se pokrije planirana potrošnja u tom periodu, rekao je danas Tanjugu generalni direktor JP "Srbijagasa" Dušan Bajatović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE