GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NIS značajno poboljšao finansijske rezultate u prvom kvartalu

NIS značajno poboljšao finansijske rezultate u prvom kvartalu
POBOLJŠANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2021 / 20:03
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Neto dobit NIS-a za period januar-mart iznosi 1,5 milijardi dinara što je 2,4 puta više od rezultata ostvarenog u prvom tromesečju 2020. godine kada je zabeležen gubitak od 1,1 milijarde dinara.

Pokazatelj EBITDA (profit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije) je na nivou od 9,4 milijarde dinara, što je 81 odsto više nego u uporednom periodu. U prvom tromesečju tekuće godine NIS je nastavio sa realizacijom kapitalnih projekata i u dalji razvoj uložio 4,1 milijardu dinara. Obračunate obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda iznose 44,6 milijardi dinara, odnosno 12 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Kada je reč o operativnim pokazateljima, ukupan obim proizvodnje nafte i gasa iznosi 292 hiljade uslovnih tona nafte i gasa. Istovremeno, NIS je sa uspehom realizovao 2D seizmička ispitivanja na više od 130 kilometara u reonu sela Obudovac, opština Šamac, i time nastavio razvoj projekta na prostoru Republike Srpske. U Rafineriji nafte Pančevo u prvom kvartalu 2021. godine prerađeno je 752 hiljade tona sirove nafte i poluproizvoda.

U martu je sa uspehom realizovan planski zastoj u Rafineriji tokom kog su realizovani i projekti investicionog održavanja koji će doprineti efikasnosti i pouzdanosti proizvodnih procesa.

Takođe je započeta i treća faza modernizacije Rafinerije u Pančevu koja obuhvata rekonstrukciju postrojenja za fluidni katalički kreking (FCC) i izgradnju novog postrojenja ETBE (Etil terc-butil etar). Ukupan obim prometa u prvom kvartalu tekuće godine bio je 782 hiljade tona. I u ovom periodu NIS je nastavio razvoj maloprodajne mreže i započeo izgradnju benzinske stanice „Sokolići“, prvog takvog objekta na autoputu „Miloš Veliki“.

Istovremeno je unapređena bezbednost radnih procesa, jer je indikator povreda sa izgubljenim danima (pokazatelj LTIF) smanjen 26 odsto u odnosu na period januar-mart 2020. godine.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, izjavio je:

„Rezultati ostvareni u prvom kvartalu 2021. godine pokazali su ispravnost poslovnog modela NIS-a u uslovima krize i našu istrajnost da se na najbolji način suočimo sa negativnim trendovima. Međutim, svesni smo da kriza još nije prošla i da su brojni izazovi i dalje pred nama. Zbog toga ćemo u nastavku godine ostati posvećeni sistemskom poboljšanju efikasnosti na svim poljima, finansijskoj disciplini i završetku kapitalnih projekata koji će jačati našu konkurentnost“.

Tagovi: Naftna industrija Srbije, Kiril Tjurdenjev, poslovni rezultati, maloprodaja, nafta
PROČITAJ I OVO
Spori oporavak američke proizvodnje zadržao cijene nafte na 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Spori oporavak američke proizvodnje zadržao cijene nafte na 75 dolara
LONDON - Cijene na tržištu nafte zadržale su se u petak na razini od 75 dolara, poduprte sporim oporavkom proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaljeva nakon dva uragana.
Miller: Europa će u sezonu ući s nedostatkom plina u podzemnim skladištima
PLIN
Miller: Europa će u sezonu ući s nedostatkom plina u podzemnim skladištima
ZAGREB - Europa neće moći nadoknaditi zaostatak u punjenju podzemnih skladišta plina te će u jesensko-zimsku sezonu ući s nedostatkom plina u tim skladištima, izjavio je u petak predsjednik uprave ruskog plinskog koncerna Gazproma Aleksej Miller.
Nakon uragana Nicholasa cijene nafte pale na 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nakon uragana Nicholasa cijene nafte pale na 75 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima na 75 dolara budući da je energetska infrastruktura na jugu SAD-a brzo obnovljena nakon uragana Nicholasa pa je nastavljeno otvaranje kapaciteta koje je blokirao uragan Ida.
Francuska vlada najavljuje pomoć kućanstvima u plaćanju računa za struju
STRUJA
Francuska vlada najavljuje pomoć kućanstvima u plaćanju računa za struju
PARIZ - Francuska vlada planira jednokratno isplatiti po 100 eura 5,8 milijuna kućanstava koja primaju vaučere za energiju kako bi im olakšala plaćanje većih računa za struju, najavili su iz ureda premijera.
Eqtec kupio još jedno postrojenje za rasplinjavanje otpada u Hrvatskoj
ŠIRENJE
Eqtec kupio još jedno postrojenje za rasplinjavanje otpada u Hrvatskoj
ZAGREB - Eqtec Plc, sa sjedištem u Irskoj, priopćio je kako je dovršio kupnju postrojenja za pretvaranje otpada u energiju snage 1,2 MW u Karlovcu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE