GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka: Industrija vjetroelektrana na moru zalaže se za reformu Zakona o vjetru i moru

Njemačka: Industrija vjetroelektrana na moru zalaže se za reformu Zakona o vjetru i moru
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2023 / 08:45
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Njemačka industrija želi milijunske prihode od prodaje zemljišta za vjetroelektrane na moru.

Industrija želi da se u budućnosti više usmjeri u razvoj proizvodnih kapaciteta i lučkih kapaciteta kako bi se postigli ciljevi energetske tranzicije.

"Hitno nam je potrebna njemačka infrastruktura za instalacijsku luku", rekao je za dpa Stefan Thimm, generalni direktor Njemačke udruge za energiju vjetra na moru (BWO).

"Danas se sve offshore instalacije u Europi odvijaju iz Eemshavena [u Nizozemskoj] i Esbjerga [u Danskoj] - zašto ne u Cuxhavenu i Bremerhavenu [u Njemačkoj]?"

Kako se pojavljuje globalna konkurencija za resurse i proizvodne kapacitete u industriji vjetroelektrana na moru, brzo su potrebna daljnja ulaganja u infrastrukturu u Njemačkoj i Europi.

Za financiranje ovoga nije potreban novac poreznih obveznika, rekao je Thimm. Umjesto toga, udruga predlaže reformu takozvane komponente ponude u dražbi zemljišta za offshore vjetroelektrane, koja je propisana u zakonu o širenju energije vjetra u Sjevernom i Baltičkom moru.

Ovo ljeto, Njemačka savezna mrežna agencija ponudila je na dražbi četiri područja za offshore vjetroelektrane u Sjevernom moru i Baltičkom moru po prvi put najboljim ponuditeljima, generirajući prihod od ukupno 12,6 milijardi eura (13,71 milijardu dolara).

Natječajna komponenta predviđa da će 90% prikupljenog novca ići za potrebno širenje mreže, a 5% za očuvanje morske prirode i promicanje ekološki prihvatljivog ribarstva.

Industrijsko udruženje sada predlaže da se dio nadmetanja na budućim dražbama koristi za proširenje lučke infrastrukture, za pomorske spasilačke stanice i za kvalifikaciju stručnjaka za izgradnju i rad vjetroelektrana na moru. To bi zahtijevalo brzu izmjenu zakona, rekao je Thimm, po mogućnosti prije sljedeće dražbe u ljeto 2024.

Tagovi: bhetroelektrane, oie, vjetar, offshore
PROČITAJ I OVO
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
LONDON - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima.
Shell nadmašio procjenu dobiti u prvom kvartalu unatoč nižim cijenama plina
DOBRE BROJKE
Shell nadmašio procjenu dobiti u prvom kvartalu unatoč nižim cijenama plina
LONDON - Britanski naftni div Shell u četvrtak je izvijestio o dobiti u prvom tromjesečju većoj od očekivane, potaknutoj višim rafinerijskim maržama i snažnim trgovanjem naftom.
Grčki divovi ulažu u solare i u Hrvatskoj
INVESTICIJE
Grčki divovi ulažu u solare i u Hrvatskoj
ZAGREB - Grčki metalurško-energetski gigant Mytilineos i jedan od najvećih proizvođača i trgovaca strujom na Balkanu PPC Grupa s sjedištem u Ateni objavili su sporazum prema kojem će u Hrvatskoj, Italiji, Bugarskoj i Rumunjskoj uložiti dvije milijarde eura u solarne elektrane.
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
SOLARI
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
ZAGREB - Broj sunčanih elektrana je u porastu što govori podatak da ih je na HEP-ovu mrežu s 31. ožujkom bilo priključeno 17.697 od čega u kategoriji kućanstava 12.495, a u kategoriji poduzetništva 5.202, dok ih je prije par godina bilo znatno manje.
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
USTAVNI SUD
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
SARAJEVO - Udruženje Aarhus centar u BiH zaprimilo je 24. aprila presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se usvaja apelacija protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske u vezi s hidroelektranom Foča na rijeci Drini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE