GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Notus Energy ulaže u vjetroelektrane u BiH

Notus Energy ulaže u vjetroelektrane u BiH
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2024 / 08:15
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Njemački Notus Energy sa sjedištem u Potsdamu širi se u jugoistočnoj Europi nakon što je uspješno izgradio najveću vjetroelektranu na Kosovu. Iz svog ureda u Prištini, kompanija razmatra mogućnosti u drugim zemljama Zapadnog Balkana, uglavnom u energiji vjetra, rekao je šef Notus Europe Rico Koch u intervjuu za bne IntelliNews.

Notus gradi postrojenja za obnovljivu energiju i neovisni je proizvođač električne energije (IPP) s iskustvom u zapadnoj Europi i Europi u razvoju te Latinskoj Americi. Na Kosovu je izgradio vjetroelektranu Selac u blizini sela Bajgora, najveću vjetroelektranu u zemlji danas i jednu od najvećih u regiji.

Vjetroelektrana, koja je puštena u rad u martu 2022., ima kapacitet od preko 103 MW, opskrbljujući više od 100.000 kućanstava ili do 10% potrošnje električne energije na Kosovu.

Projekt je razvila tvrtka Sowi Kosovo, koja je sada u većinskom vlasništvu i pod kontrolom izraelske tvrtke za obnovljivu energiju Enlight Renewable Energy, zajedno s Notusom i lokalnim kosovskim partnerima.

Izgradnja vjetroelektrane bila je donekle zahtjevna s obzirom na njen položaj u planinama na nadmorskoj visini do 1800 metara. Turbine su morale biti transportirane preko luke Drač u susjednoj Albaniji.

- Prednosti lokacije su jasne: to je brzina vjetra. Kosovo nema toliko dobrih područja za vjetar, a većina područja je u planinama, kaže Koch za bne IntelliNews. No, dodaje, tvrtka već ima iskustva u radu sa sličnim sredinama u Austriji, Francuskoj i Južnoj Americi.

Još jedan izazov bio je taj što je projekt "preživio najmanje šest različitih vlada", primjećuje Koch. Iako su niz vlada podržale projekt, tijekom razdoblja političke nestabilnosti prije općih izbora 2021., i dalje je postojala potreba da se to objasni svakoj administraciji s obzirom na to da Kosovo ima malo iskustva s energijom vjetra.

-To je na kraju bio najveći projekt obnovljive energije na Kosovu. Za mene je jedan od vrhunaca ovog projekta to što je projekt bio joint venture između njemačke tvrtke, tvrtke iz Izraela i s Kosova, kaže Koch.

Financiranje projekta osigurala je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), uz Erste bank Austria i slovensku banku NLB.

S vjetroelektranom pod paskom, Notus se sada širi u regiji, već je povećao svoj tim.

- Postavili smo svoje sjedište za Balkan ovdje u Prištini zbog našeg iskustva i ljudi koji rade za nas. Već smo započeli ulaganja u Bosni, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, a naravno i na Kosovu vidimo daljnje mogućnosti, kaže Koch. Tvrtka je također aktivna u Bugarskoj od 2007.

Što se tiče vrsta projekata, Koch kaže da je Notus “više fokusiran na vjetar jer treba nešto više znanja, iskustva i ulaganja, tako da nema toliko konkurencije kao u solarnom sektoru”. Međutim, dodaje, "ne bismo rekli ne solarno" pod pravim okolnostima.

Notusovo širenje dolazi u trenutku kada zemlje u regiji – od kojih su mnoge ovisne o ugljenu – žele povećati svoje kapacitete obnovljivih izvora energije.

Tagovi: vjetroelektrane, Notus Energy
PROČITAJ I OVO
Skupština EPS-a usvojila plan transformacije
ODLUKE
Skupština EPS-a usvojila plan transformacije
BEOGRAD - Skupština akcionarskog društva (AD) Elektroprivrede Srbije (EPS) je usvojila Plan transformacije te kompanije kojim su definisane promene organizacione strukture i unapređenje operativnih i finansijskih procesa bez smanjena budžeta za plate.
Slovenska vlada nije povećala marže na gorivo
ODLUKE
Slovenska vlada nije povećala marže na gorivo
LJUBLJANA - Slovenska vlada je danas dala suglasnost na novu Uredbu o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata, kojom se zadržava interval određivanja cijena goriva na 14 dana, potvrđeno je za STA iz Ukoma.
Ina dobila koncesije za benzinske postaje na pomorskom dobru
KONCESIJE
Ina dobila koncesije za benzinske postaje na pomorskom dobru
ZAGREB - Vlada je u četvrtak odlučila Ini dati koncesije za korištenje benzinskih postaja na pomorskom dobru na ograničeno vrijeme od pet godina uz fiksni i promjenjivi dio naknade
Sud naložio Gazpromu da Uniperu plati 13 milijardi eura odštete zbog prekida isporuke plina
ODŠTETA
Sud naložio Gazpromu da Uniperu plati 13 milijardi eura odštete zbog prekida isporuke plina
STOCKHOLM - Ruski energetski div Gazprom morat će platiti 13 milijardi eura odštete njemačkoj energetskoj tvrtki Uniper zbog prekida opskrbe plinom, presudio je arbitražni sud u Stockholmu.
IEA: Rast potražnje za naftom usporava, veliki viškovi do 2030
NAFTA
IEA: Rast potražnje za naftom usporava, veliki viškovi do 2030
LONDON - Rast potražnje za naftom u narednim će se godinama usporiti zbog prelaska na čiste izvore energije, što bi uz očekivani porast proizvodnje nafte do kraja desetljeća moglo dovesti do velikih viškova nafte na tržištu i značajnih posljedica za tržištu nafte, prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE