GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OPEC smanjuje proizvodnju nafte, zalihe u SAD-u padaju

OPEC smanjuje proizvodnju nafte, zalihe u SAD-u padaju
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2023 / 20:10
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Posljednjih tjedana cijena nafte na svjetskom tržištu raste. Vodeći izvoznici sirove nafte Saudijska Arabija i Rusija smanjuju proizvodnju i izvoz, a zalihe crnog zlata padaju i u Sjedinjenim Državama.

Blagi porast cijene goriva možemo očekivati najesen dok su se cijene plina i električne energije na tržištu stabilizirale. Hrvatsku ne očekuju poremećaji u opskrbi energentima, a Vlada i dalje ograničavanjem cijena struje i plina ide na ruku građanima i poduzetnicima, piše HRT.

Zemlje OPEC-a smanjuju proizvodnju i izvoz, Iran otvara nove plinske platforme, Kina se okreće zelenoj energiji, svatko na svoj način jača energetsku samodostatnost i neutralnost. Cijena nafte na tržištu varira.

- Saudijska arabija i Rusija zajedno sa saveznicima imaju cilj da održavaju cijenu nafte iznad 90 dolara pa čak i do 95 dolara po barelu međutim neće ići iznad toga, sve je očekivano i pod kontrolom. Mora se reći da su cijene goriva u Hrvatskoj dosta niske, rekao je Igor Grozdanić, stručnjak za energetiku.

Hrvatska u skladištima ima i dovoljne zalihe plina za novu ogrijevnu sezonu.

- U Hrvatskoj je ta popunjenost već iznad 98 posto a i cijene su vrlo dobre u odnosu na prijašnjih godina jer cijena od 30 eura po megavat satu je nekoliko puta niža od onih 300 eura koje smo imali u određenim trenucima, rekao je Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin.

Plin i struju Vlada namjerava subvencionirati i u novom paketu pomoći građanima i poduzetnicima.

- Ne očekujemo nikakve skokove, potrese i šokove , naši građani će imati sigurnu zimu, mi ćemo idući tjedan predstaviti novi paket mjera koji ide u smjeru onoga što smo radili do sada, kazao je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Obuzdavanje cijena, posebice struje, ima dobru i lošu stranu, tvrde stručnjaci.

- To je dobro zbog inflacije ali s druge strane nisam blagonaklon to je medveđa usluga našim građanima i moramo se suočiti sa realnim cijenama. Ova jeftina cijena struje ne ide u korist širenju solarnih elektrana, a budućnost je izazovna, nepredvidljiva i dinamična, rekao je Grozdanić.

- Ako je cijena niska može doći do neracionalne potrošnje energije i zato apeliramo na potrošaće da se racionalno vode potrošnjom tih energenata, dodao je Pudić.

U osiguravanju samodostatnosti kad je riječ o električnoj energiji Hrvatska ima ambiciozan plan do 2030. osigurati još dvije i pol tisuće megavata zelene energije.

Tagovi: nafta, OPEC, zalihe nafte
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE