GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ostavke u Elektroprivredi HZHB zbog ogromnog poslovnog gubitka

Ostavke u Elektroprivredi HZHB zbog ogromnog poslovnog gubitka
RAZLOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2023 / 14:10
Autor: SEEbiz
MOSTAR - Jučer je cijela uprava Elektroprivrede HZ HB na čelu s direktorom Marinkom Giljom podnijela ostavku a danas se direktor Gilja oglasio novim saopćenjem kojim je potvrdio pisanje medija da je uprava podnijela ostavku zbog velikog poslovnog gubitka u 2022. godini od oko 80 miiona KM.

Ostavku su potpisali generalni direktor Marinko Gilja, te izvršni direktori Robert Lesko, Ante Tutiš, Zoran Tabak, Ilija Bakalara, Ivica Prskalo i Drago Bago.

Nadzorni odbor je prihvatio ostavku.

Danas je objavljeno pismo obrazloženja generalnog direktora Gilje, koje prenosimo u nastavku:

- U svjetlu nedavnih napisa u medijima, a posebice uzimajući u obzir odjek kojeg je negativni poslovni rezultat ostvaren u 2022. godini izazvao u određenom dijelu javnosti, smatramo bitnim upravo u ovom trenutku pojasniti i iznijeti određene činjenice.

Kako smo ranije naglasili, negativan poslovni rezultat u 2022. godini posljedica je izrazito nepovoljne situacije na tržištu električne energije, gdje su cijene električne energije bile i do 10 puta više od cijena ostvarenih prethodnih godina. S druge strane Odlukom Vlade Federacije BiH o ograničavanju povećanja cijena opskrbe električnom energijom do maksimalno 20% u odnosu na prethodnu godinu, naša prodajna cijena električne energije je zapravo u potpunosti ograničena, i to znatno ispod tržišnih cijena. S obzirom da je naš cjelokupni proizvodni portfelj obnovljiv, a u 2022. godini bilježimo izrazito lošu hidrologiju, razvidno je kako smo za potrebe osiguranja kontinuirane opskrbe naših krajnjih kupaca, nedostajuće količine električne energije, uglavnom u ljetnim mjesecima, nabavljali i po 10 puta višim cijenama u odnosu na prodajne cijene. Jednostavno je zaključiti kako je, upravo iz gore navedenih razloga, gubitak bio neizbježan.

Unatoč svemu navedenom, u ovim smo turbulentnim vremenima uspješno osigurali kontinuiranu i kvalitetnu isporuku električne energije našim krajnjim kupcima. S obzirom da smo žrtvovanjem vlastite dobiti zapravo amortizirali učinke rasta cijena energenata industriji, kućanstvima i gospodarstvu u cjelini na području našeg djelovanja, naša misija kao javnog poduzeća je ispunjena.

Zahvaljujući prije svega dobroj hidrologiji, ali i optimizaciji troškova i dobrom planiranju, u ovom trenutku sa zadovoljstvom možemo istaknuti činjenicu da je proizvodnja električne energije u našim pogonima u prvom kvartalu 2023. premašila planiranu za gotovo 25%, te kako je u ovom razdoblju ostvarena dobit od preko 50 milijuna KM. Za očekivati je kako će se ovaj pozitivan trend nastaviti i dalje.

Tagovi: Elektroprivreda HZHB, Marinko Gilja
PROČITAJ I OVO
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
Od utorka jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka jeftinije gorivo
ZAGREB - Od idućeg tjedna ponovno bismo se trebali voziti jeftinije.
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
PLANOVI
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
NEW YORK - Američki naftni div Chevron planira prestati crpiti naftu u Sjevernom moru. U tom svjetlu, među ostalim, najavljuje prodaju svog vlasničkog udjela u najvećem naftnom polju u britanskom dijelu mora koje se nalazi u blizini Shetlandskog otočja.
Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
PLIN
Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
LJUBLJANA - Slovenija se i dalje oslanja na ruski plin koji se uvozi preko Austrije. Osim toga, jedna je od samo pet članica koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto, kako je dogovoreno na razini EU.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE