GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otvoreni radovi na plinovodu Zlobin – Bosiljevo

Otvoreni radovi na plinovodu Zlobin – Bosiljevo
PLINOVOD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2023 / 07:41
Autor: SEEbiz
BOSILJEVO – Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je na prigodnoj svečanosti u Bosiljevu otvorio radove na velikom infrastrukturnom projektu izgradnje plinovoda Zlobin – Bosiljevo.

Svečanosti su, uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, prisustvovali i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin, načelnik Općine Bosiljevo Josip Kasun te predstavnici izvođača radova i poslovnih partnera.

Riječ je o izuzetno složenom projektu na plinskom transportnom sustavu u koji će biti uloženo oko 155 milijuna eura, a čijom će se izgradnjom omogućiti povećanje transporta plina s postojećeg terminala za UPP do njegovog sadašnjeg tehničkog kapaciteta od oko 3,5 milijardi m3/god. Izgradnjom 58 km dugačkog plinovoda Zlobin – Bosiljevo, čije je financiranje osigurala Vlada Republike Hrvatske, stvaraju se osnovni preduvjeti za povećanje sigurnosti opskrbe plinom potrošača u Republici Hrvatskoj te za daljnji razvoj plinovodnog sustava i povećanje transporta plina prema Mađarskoj i Republici Sloveniji. Izvođač radova bit će domaći konzorcij, odnosno zajednica ponuditelja čiji je nositelj tvrtka Monter – Strojarske montaže iz Zagreba, a dovršetak radova očekuje se tijekom 2025. godine.

Povećanje kapaciteta LNG terminala na otoku Krku i izgradnja plinovoda Zlobin – Bosiljevo dodatno će diversificirati puteve i izvore opskrbe prirodnim plinom na tržištu Republike Hrvatske i stvoriti osnovne preduvjete za dodatnu opskrbu Europske unije.


Predsjednik Uprave Plinacra Ivica Arar tom je prilikom posebno zahvalio djelatnicima koji su, unatoč iznimno kratkim rokovima, ostvarili sve preduvjete nužne za početak izgradnje ovog projekta. Zahvalio je i Vladi Republike Hrvatske te resornom Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja na pruženoj potpori prilikom realizacije ovih projekata.

Tagovi: Plinacro, Bosiljevo, Zlobin, plimobod, Arar, Filipović
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE