GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol se unatoč padu prihoda vratio na staze profitabilnosti

Petrol se unatoč padu prihoda vratio na staze profitabilnosti
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2024 / 09:59
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Nakon gubitka u 2022. godini, Grupa Petrol prošlu je godinu završila s neto dobiti od 136,6 milijuna eura.

Prihodi od prodaje pali su za 26 posto na sedam milijardi eura, uglavnom zbog nižih cijena energenata. Kako objašnjavaju u Petrolu, na poslovni rezultat utjecale su i više cijene materijala te viši troškovi rada.

Kako je grupa danas objavila na stranicama Ljubljanske burze, unatoč inflaciji, regulaciji cijena energenata i geopolitičkim napetostima, uspjeli su održati financijsku stabilnost i nastaviti širenje i diversifikaciju svojih aktivnosti.

Prodaja goriva dosegnula je 3,8 milijuna tona, osam posto manje nego godinu prije, dok je prodaja robe i usluga porasla deset posto, na 571,2 milijuna eura. Prihodi od robe i usluga porasli su kako u Sloveniji tako i na tržištima jugoistočne Europe. Prodali su i 16,6 teravat sati prirodnog plina, 12,8 teravat sati električne energije i 143,4 tisuće megavat sati toplinske energije.

Prema njihovim riječima, prošlogodišnje poslovanje odvijalo se u znatno drugačijim okolnostima nego godinu prije. Stanje na energetskim tržištima se stabiliziralo u odnosu na 2022. godinu, zbog čega je regulacija cijena nekih naftnih derivata bila blaža nego 2022. godine.

Nakon 2,6 milijuna eura gubitka u 2022., lani su se vratili na dobit. Korigirana bruto dobit dosegla je 677,6 milijuna eura, što je 72 posto više nego prethodne godine, navodi se u izvješću o nerevidiranim poslovnim rezultatima koje je prethodno pregledao nadzorni odbor Petrola.

Operativna dobit prije kamata, amortizacije i poreza (EBITDA) iznosila je 277,1 milijun eura, nakon što je lani iznosila 180,8 milijuna eura. Prema grupi, struktura EBITDA normalizirala se u usporedbi s 2022., kada su energetska tržišta bila u izvanrednim uvjetima.

Troškovi poslovanja porasli su 20 posto na godišnjoj razini, na 561,3 milijuna eura, prvenstveno zbog viših cijena materijala i većih troškova rada.

Grupacija je prošle godine za neto investicije namijenila 82,9 milijuna eura, što predstavlja rast od 38,7 posto u odnosu na 2022. godinu, kada su ograničena financijska sredstva omogućila ulaganja u iznosu od 59,8 milijuna eura. Unatoč izazovima, lani su uspješno nastavili s provedbom ključnih razvojnih projekata, naveli su.

Uspješno su nastavili svoju strategiju upravljanja dugom, smanjivši neto zaduženost ispod razine iz 2021. godine. Zadržali su sve ključne pokazatelje na prihvatljivim razinama, što, po njima, daje financijski solidnu osnovu za buduće poslovanje. U prosincu prošle godine S&P Global Ratings odobrio je Petrolu dugoročni kreditni rejting BBB- i kratkoročni A-3, te ocjenu budućih izgleda kreditnog rejtinga "stabilno".

Prema riječima predsjednika Uprave Petrola Saša Bergera, lani su dokazali da su sposobni ne samo prilagoditi se nestabilnim okolnostima, već i napredovati u njima. „Aktivno smo sukreirali uvjete za budućnost, zadržavajući financijsku stabilnost i predanost ostvarenju strateških ciljeva. Time smo postavili dobre temelje za izradu nove strategije Petrol grupe za razdoblje 2025.-2030.", napisao je.

Član Uprave Drago Kavšek dodao je da će učinkovito upravljanje rizicima, pažljivo upravljanje troškovima i odgovorno ulaganje – posebice u projekte koji podržavaju energetsku tranziciju i održivi razvoj – osigurati da Petrol bude spreman za provedbu daljnjih strateških planova.

Ove će se godine, unatoč trenutno važećim zakonskim propisima, koji ograničavaju marže na određene naftne derivate i istovremeno koče razvojni potencijal, nastaviti strateškim pravcima zelene tranzicije, napisali su. Povećat će investicije koje su 2022. i 2023. bile usporene zbog niza vanjskih čimbenika. “Uz predanost energetskoj tranziciji i izvrsnom korisničkom iskustvu, Petrol grupa nastavit će nastojati osigurati stabilnost i profitabilnost za dioničare i u promijenjenim energetskim i gospodarskim okolnostima”, dodaju.

Tagovi: Petrol, nafta, struja, plin, BERGER, KAVŠEK
PROČITAJ I OVO
U EU smanjena potražnja za plinom, Hrvatska među zemljama s većom potrošnjom
PLIN
U EU smanjena potražnja za plinom, Hrvatska među zemljama s većom potrošnjom
BRUXELLES - Potražnja za prirodnim plinom u EU smanjila se i u 2023., kliznuvši na najnižu razinu u 15 godina, a Hrvatska se svrstala u malu skupinu zemalja s većom potrošnjom, pokazali su danas podaci europskog statističkog ureda.
Cijene nafte iznad 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 83 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 83 dolara budući da su ulagače ohrabrile naznake snažne potražnje za gorivom u SAD-u na pragu ljetne sezone putovanja, zasjenivši procjene da bi vodeći proizvođači mogli ograničavati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Goldman Sachs: Globalna potražnja za naftom će rasti najmanje do 2034.
PROGNOZE
Goldman Sachs: Globalna potražnja za naftom će rasti najmanje do 2034.
NEW YORK - Globalna će potražnja za naftom rasti najmanje do 2034. godine, najnovija je prognoza analitičara njujorške bankarske korporacije Goldman Sachs.
Rusija dogovorila gradnju nuklearne elektrane u Uzbekistanu
NUKLEARKA
Rusija dogovorila gradnju nuklearne elektrane u Uzbekistanu
MOSKVA - Rusija će u Uzbekistanu izgraditi malu nuklearnu elektranu, prvu u postsovjetskoj središnjoj Aziji, objavio je u ponedjeljak uzbekistanski predsjednik Šavkat Mirzijojev na sastanku s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.
Slovenija povećava opskrbu prirodnim plinom iz Alžira
PLIN
Slovenija povećava opskrbu prirodnim plinom iz Alžira
LJUBLJANA - Tijekom današnjeg posjeta premijera Roberta Goloba Alžiru, Slovenija i Alžir potpisale su amandman na ugovor o kupoprodaji plina kojim će Slovenija povećati opskrbu prirodnim plinom iz Alžira.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE