GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrol za Crodux platio manje od 200 milijuna eura

Petrol za Crodux platio manje od 200 milijuna eura
NESLUŽBENO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2021 / 21:14
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Poslijepodne objavljeno Petrolovo preuzimanje Croduxa najvažnije je preuzimanje u regiji u posljedbnjih nekoliko mjeseci.

Prema podacima slovenske energetske tvrtke, segment prodaje naftnih derivata i robe, koji predstavlja najveći dio operativne dobiti prije amortizacije (EBITDA) grupe Petrol, još uvijek ima potencijal rasta u narednim godinama, posebno u široj regiji jugoistočne Europe.

"Kupnja Croduxa Derivati Dva u skladu je s postojećom strategijom, kao i s polazištima za pripremu nove strategije grupe Petrol i planovima širenja Petrola", napisali su.

Odluka je donesena i na temelju toga da je hrvatsko tržište najbliže u smislu gospodarskog razvoja, razvoja tržišta naftnih derivata, kupovne moći i kulturno najbliže slovenskom. Kupnja Croduxa najveća je Petrolova transakcija u deset godina i predstavlja najveći jednokratni rast prodajnih mjesta u povijesti grupe, istaknuli su.

Vrijednost posla nije objavljena. Prema Financama, u prošlosti se spominjala otkupna cijena od 200 milijuna eura, ali Crodux je tada rekao da to nije dovoljno. Prema neslužbenim informacijama iz novina, Petrol je uspio smanjiti otkupnu cijenu dogovorenu prošle godine zbog lošijeg poslovanja Croduxa tijekom epidemije.

Kao što je Petrol također podsjetio, EU diktira zeleni oporavak europskog gospodarstva nakon krize s koronavirusom. Petrol će i dalje slijediti ove smjernice i nastaviti planiranim putem prema društvu s niskim udjelom ugljika, najavili su.

"Razvoj i inovativna rješenja zahtijevaju čvrst, stabilan temelj koji osiguravamo kupnjom Crodux derivata dva", dodali su.

Bivši general Čermak, koji se smatra jednim od najbogatijih ljudi južnih susjeda, kupio je 2013. godine 63 benzinske stanice od austrijske naftne tvrtke OMV, a prošlog ljeta najavio je ostavku na rukovodeću poziciju Croduxa. Čermak već neko vrijeme niječe da bi razgovarao s Petrolom o kupnji Croduxa.

Tagovi: Petrol, Crodux, Crodux Derivati Dva, Ivan Čermak
PROČITAJ I OVO
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
JASNA PORUKA
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
HOUSTON - Izvršni direktor Saudi Aramca Amin Nasser izjavio je u ponedjeljak da energetska tranzicija ne uspijeva i da bi kreatori politike trebali napustiti "fantaziju" o postupnom ukidanju nafte i plina, jer se očekuje da će potražnja za fosilnim gorivima nastaviti rasti u narednim godinama.
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
VODIK
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
HAMBURG - Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck i kanadski ministar energetike Jonathan Wilkinson istaknuli su važnost energetske sigurnosti u svjetlu ruskog rata u Ukrajini i drugih globalnih sukoba.
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara zbog pojačanih ukrajinskih napada na rusku energetsku infrastrukturu.
Njemačka postala neto uvoznik struje
STRUJA
Njemačka postala neto uvoznik struje
BERLIN - Njemačka je u 2023. godini u međunarodnoj trgovini strujom zabilježila manjak od 2,29 milijardi eura, izvijestio je u ponedjeljak list Augsburger Allgemeine, pozivajući se na podatke regulatora.
Rusi će graditi i drugu veliku nuklearku u Turskoj
INVESTICIJE
Rusi će graditi i drugu veliku nuklearku u Turskoj
ANKARA - Rusi namjeravaju graditi i drugu nuklearnu elektranu u Turskoj. Turski energetski stručnjaci upozoravaju Ankaru da se ne oslanja previše na Rusiju. Njemačka se često spominje kao negativan primjer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE