GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Počinje gradnja nove slovenske sunčane elektrane

Počinje gradnja nove slovenske sunčane elektrane
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.08.2021 / 17:35
Autor: SEEbiz / energetika-net
LJUBLJANA - Slovenija će uskoro dobiti novu veliku sunčanu elektranu. Investitor u novo postrojenje je hidroenergetska tvrtka DEM koja upravlja hidroelektranama na rijeci Dravi i koja je dio slovenskog elektroenergetskog holdinga HSE.

Riječ je o SE Zlatoličje koja će se graditi uzduž lijevog odvodnog kanala HE Zlatoličje. Fotonaponski moduli bit će postavljeni u duljini 905 m, od mosta preko kanala do trkališta Slovenja vas. Pri tome će biti ugrađeno gotovo 6000 FN modula ukupne nazivne vršne snage 2,7 MW, što će omogućiti proizvodnju oko 3000 MW h električne energije godišnje.

Postrojenje će graditi tvrtka HTZ Velenje, specijalizirana za zapošljavanje invalida, koja je također dio HSE-a. Pri izvođenju radova morat će se posvetiti posebna pozornost zaštiti na radu zbog opasnosti od pada osoba ili opreme u kanal u kojem protok doseže i 550 m3/s. Posebnost nove elektrane bit će kontejnerska izvedba središnjeg izmjenjivača s trafostanicom i srednjonaponskim rasklopnim postrojenjem. Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na 2 mil. eura.

No, zapravo se radi o samo jednom od dijelova većeg postrojenja (točnije, o Segmentu 5, kako mu glasi službeni naziv) koje bi, kada u cijelosti bude dovršeno trebalo imati vršnu snagu 30 MW i proizvoditi 37 000 MW h električne energije godišnje. Ono će u narednim godinama biti izgrađeno uz dovodne i odvodne kanale HE Zlatoličje i HE Formin.

Ipak, ni to nije sve jer HSE i njegove sastavnice grade sunčane elektrane i na drugim mjestima. Tako je u izgradnji SE Prapretno, čija očekivana godišnja proizvodnja također iznosi 3000 MW h, objavio je HSE.

Tagovi: Holding slovenske elektrarne, solarna elektrana, sunčana elektrana
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE