GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poremećaj u opskrbi podigao cijene nafte iznad 82 dolara

Poremećaj u opskrbi podigao cijene nafte iznad 82 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2023 / 17:50
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijena nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 82 dolara budući da su se ulagači pred sastanak vodećih proizvođača fokusirali na opskrbu, zabrinuti zbog poremećaja u izvozu iz Kazahstana i Rusije zbog jake oluje.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 61 cent nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 82,29 dolara. a Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 75 centi višoj cijeni, od 77,16 dolara.

U fokusu je tržišta sutrašnji sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika na kojem će se razgovarati o opskrbi u 2024. godini. Grupa je odgodila sastanak za četiri dana, a izvori su izvijestili o zahtjevu skupine afričkih zemalja o višim proizvodnim kvotama.

Grupa je smanjuje opskrbu u ovoj godini kako bi poduprla cijene, a Rusija i Saudijska Arabija odvojeno su odlučile na tržište izbacivati za 1,3 milijuna barela dnevno manje nafte no što im pripada po kvotama.

Izvori kažu da su pregovori o kvotama teški, no očekuje se da će sastanak biti održan u četvrtak, kao što je i planirano.

"Ako ne postignu preliminarni dogovor, ne možemo isključiti rizik još jedne odgode sastanka, a to bi vjerojatno donekle pritisnulo cijene nafte", napisali su u bilješci klijentima analitičari ING-a Warren Patterson i Ewa Manthey.

Potporu cijenama pruža i oluja u crnomorskoj regiji koja je poremetila izvoz do dva milijuna barela dnevno iz Kazahstana i Rusije, prema podacima državnih dužnosnika i lučkih agenata. To znači da bi opskrba kratkoročno mogla biti ograničena.

Najveća kazahstanska naftna polja smanjila su do 27. studenog dnevnu proizvodnju nafte za 56 posto, priopćilo je ministarstvo energetike.

Podaci iz SAD-a signaliziraju pak oporavak potražnje, s obzirom na blagi pad zaliha u prošlom tjednu, za 817 tisuća barela, prema izvorima koji se pozivaju na izvješće udruge proizvođača API.

Vlada bi trebala objaviti podatke tokom dana.

Odvojeni podaci ministarstva trgovine pokazali su da je američko gospodarstvo u trećem tromjesečju poraslo za 1,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, neznatno snažnije no što su pokazivale dosadašnje procjene.

Na godišnjoj razini aktivnost je porasla za 3,0 posto, također neznatno snažnije no što je ministarstvo procijenilo krajem listopada.

OPEC je odvojeno izvijestio objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u utorak poskupio 65 centi, na 83,40 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE