GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poremećaji u opskrbi podigli cijene nafte prema 80 dolara

Poremećaji u opskrbi podigli cijene nafte prema 80 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.12.2021 / 17:29
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 80 dolara, potaknute prekidima u opskrbi i procjenama o padu američkih zaliha, koji su potisnuli u drugi plan brzo širenje nove varijante koronavirusa omikrona.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,04 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 79,64 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 2,46 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 1,15 dolara višoj cijeni, od 76,72 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,78 dolara.

Tržišta je jučer ponijela nada da će omikron tek u ograničenoj mjeri utjecati na svjetsku potražnju za naftom u idućoj godini, unatoč brojnim otkazanim letovima proteklog vikenda i početkom tjedna zbog brzog širenja zaraze.

Danas su se trgovci fokusirali na poremećaje u opskrbi. Tri su proizvođača nafte u ovom mjesecu proglasila „višu silu“ na pojedinim naftnim poljima zbog problema s održavanjem i zatvaranja proizvodnje.

Uzlet cijena poduprla su i očekivanja ekonomista da će najnovija izvješća iz SAD-a pokazati pad zaliha u SAD-u u prošlom tjednu, pet tjedan zaredom, i stagnaciju zaliha benzina, prema preliminarnoj anketi Reutersa, objavljenoj u ponedjeljak.

"Potporu pružaju prekidi proizvodnje u Ekvadoru, Libiji i Nigeriji i očekivanja još jednog velikog pada zaliha sirove nafte u SAD-u", rekao je analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Širenje omikrona palo je tako u drugi plan, posebno nakon što je britanski ministar zdravstva Sajid Javid u ponedjeljak izjavio da London zbog covida neće do kraja godine uvoditi nova ograničenja u Engleskoj.

Vlada čeka nove dokaze kako bi procijenio može li se zdravstveni sustav nositi s visokim stopama zaraze, dodao je Javid.

Američki predsjednik Joe Biden obećao je u međuvremenu da će ublažiti nestašicu testova na covid 19, budući da je omikron ozbiljno opteretio bolnice, a aviokompanije otkazuju tisuće letova zbog zaraženih članova posade.

I Kina je u ponedjeljak zabilježila rast broja simptomatskih slučajeva covida, četvrti dan zaredom. Grad Xian izvijestio o brzom širenju zaraze i odredio lockdown za 13 milijuna stanovnika.

Pozornost investitora preusmjerava se postupno na novu godinu i sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika početkom idućeg tjedna, na kojem će se odlučivati o planiranom povećanju proizvodnje u veljači za 400 tisuća barela dnevno.

Na prošlom sastanku OPEC+ potvrdio je planirano identično povećanje proizvodnje u siječnju, unatoč širenju omikrona.

Naftni kartel zbog praznika ni danas nije objavio cijenu barela referentne košarice nafte svojih članica.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE