GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Porsche Slovenija ulazi na tržište električne energije

Porsche Slovenija ulazi na tržište električne energije
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.10.2023 / 07:51
Autor: SEEbiz / STA

ljubljana - Grupa Porsche Slovenija ulazi na tržište električne energije. Kako je na današnjoj konferenciji za novinare rekao predsjednik Uprave Danilo Ferjančič, grupacija će u suradnji s NGEN-om uspostaviti sustav trgovanja električnom energijom koji će uključiti korisnike njezinih usluga u području e-mobilnosti.

Osim električnih vozila, slovenski uvoznik vozila njemačke Volkswagen grupe trenutno u sklopu svojih usluga e-mobilnosti nudi rješenja za solarne elektrane, punionice i skladišta električne energije. Sada će to nadograđivati povezivanjem potreba za električnom energijom i proizvodnih kapaciteta mreže svojih korisnika.

"Riječ je o stvaranju zajednice proizvođača i korisnika električne energije, čime Porsche Slovenija postaje trgovac električnom energijom", opisao je Ferjančič planove koncerna.

Ovdje će se korisnici iz područja rješenja e-mobilnosti moći pridružiti zajednici, u njoj prodavati svoj višak električne energije, a s druge strane kupovati električnu energiju u trenutku kada njihove potrebe premašuju vlastitu proizvodnju. Usluga će biti dostupna i drugim potrošačima, čime će tvrtka postati opskrbljivač električne energije.

Porsche Slovenija je za partnera za regulaciju potražnje i proizvodnje te druga rješenja u trgovanju električnom energijom odabrao tvrtku NGEN, koja je specijalizirana za razvoj velikih sustava za pohranu energije i, prema riječima direktora Romana Bernarda, već posluje kao trgovac električnom energijom u nekoliko zemalja, uključujući i Slovenija.energetika.

Kako je objasnio Bernard, glavni izazov tržišta električne energije je upravljanje viškovima u vrijeme obilja (dnevno tijekom noći i sezonski ljeti) i velikim potrebama za električnom energijom u vrijeme prekomjerne potražnje (dnevno u jutarnjim satima te u kasnim poslijepodnevnim i ranim večernjim satima, a zimi sezonski).

Pitanje regulacije proizvodnje i potreba postat će još važnije ukidanjem sustava neto mjerenja za proizvođače električne energije sa solarnim elektranama, naglašava Porsche Slovenija.

Bernard je koncept djelovanja energetskih zajednica regulacijom proizvodnje kapaciteta s jedne strane i energetskih potreba s druge strane opisao kao korak prema većoj decentralizaciji energetskog tržišta. "Riječ je o novom konceptu funkcioniranja tržišta električne energije koji predstavlja najveću promjenu na tom području u posljednjih 30 godina", ustvrdio je.

Također, ocijenio je da suvremeni izazovi energetskog tržišta zahtijevaju više od same nadogradnje prijenosne infrastrukture. Bit će potrebno puno učiniti na polju razvoja pametnih rješenja kako bismo mogli odgovoriti na energetske potrebe, rekao je.

Prilikom povezivanja zajednice pod okriljem Porsche Slovenija, centar će biti uređaj za regulaciju proizvodnje električne energije privatnih solarnih elektrana i potrošača. Time će se "razgovarati" i s ostalim korisnicima i s mrežom zajednice te na taj način regulirati stanje proizvodnje električne energije i potrebe korisnika, rekao je Ferjančič.

“Ovaj korak za nas predstavlja potpuno novi poslovni model, koji će na neki način biti i pilot projekt za cijeli Porsche Holding u Europi”, dodao je.

Grupa Porsche Slovenija najavila je pojačano poslovanje na tržištu e-mobilnosti u 2019., navodeći dodatnu predanost tome zbog tzv. ja afera Dieselgate, sustavno varanje podataka o štetnim emisijama dizelskih vozila, koja je 2015. poljuljala ugled Volkswagena.

Tagovi: Porsche Slovenija, Porsche, energija, struja
PROČITAJ I OVO
Dio Vodica opet bez struje
PROBLEMI
Dio Vodica opet bez struje
VODICE - Otok Prvić, dio Srime i dio Vodica ponovno ostali su bez struje zbog preopterećenja mreže.
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
LONDON - Kraj tjedna donio je pad cijena nafte na svjetskim tržištima.
Snažan rast globalne potražnje za strujom podvlači važnost ugljena
POSLJEDICE
Snažan rast globalne potražnje za strujom podvlači važnost ugljena
LONDON - Svjetska potražnja za strujom snažno će porasti u ovoj i idućoj godini zbog "robusnog" kineskog i indijskog gospodarstva, toplinskih valova i 'zelenih' tehnologija i podržati stabilnu upotrebu ugljena u proizvodnji, procjenjuje Međunarodna agencija za energiju (IEA).
Potpisan sporazum za prateću infrastrukturu LNG terminala
LNG
Potpisan sporazum za prateću infrastrukturu LNG terminala
ZAGREB - Sporazum o pripremi i realizaciji strateškog projekta "Prateća infrastruktura za strateški investicijski projekt LNG terminal", potpisan je u petak u Ministarstvu gospodarstva.
Kineski proizvođači vjetroturbina sele se u Europu
STRATEŠKI
Kineski proizvođači vjetroturbina sele se u Europu
BERLIN/FRANKFURT/LONDON - Kineski proizvođači vjetroturbina ovog su mjeseca ostvarili svoju prvu narudžbu u Njemačkoj, dok grade zamah na europskom tržištu i povećavaju zabrinutost u industriji EU da se suočava s egzistencijalnom prijetnjom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE