GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potpisan je memorandum za plinovod između Slovenije i Mađarske

Potpisan je memorandum za plinovod između Slovenije i Mađarske
PLINOVOD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.10.2023 / 17:00
Autor: SEEbiz / STA
BUDIMPEŠTA - Nadležni ministri Slovenije i Mađarske potpisali su danas u Budimpešti politički memorandum o suradnji dviju zemalja na području opskrbe plinom. Memorandumom su predviđeni napori ministarstava za izgradnju plinovoda između dviju zemalja.

Memorandum su potpisali ministar okoliša, klime i energetike Bojan Kumer i mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto, priopćeno je iz slovenskog ministarstva.

Svrha memoranduma je definiranje suradnje u povezivanju plinovodnih sustava dviju zemalja. U Memorandumu se navodi da će dva ministarstva nastojati učiniti sve što je u njihovoj moći da operatori dvaju transportnih sustava realiziraju izgradnju plinovoda s pripadajućom infrastrukturom, odnosno s 50.000 prostornih metara plina na sat dvosmjernog kapaciteta. , što znači 0,44 milijarde prostornih metara godišnje, te očekivani tlak plina od 45 bara na interkonekcijskoj točki.

Osim toga, dva će se ministarstva zalagati da vlade obiju država što prije sklope sporazum o solidarnoj opskrbi plinom, odn. kada će se uspostaviti interkonekcijska točka između plinovodnih sustava. Također će poticati daljnju suradnju između operatora transportne plinske mreže dviju zemalja, pojašnjavaju danas iz ministarstva.

Kako je krajem kolovoza priopćilo ministarstvo za STA, rezultat razgovora između slovenskog operatera Plinovodi i mađarskog operatera plinovodnog sustava FGSZ je odluka da se prvo izgrade dvije razine kapaciteta (25.000 i 50.000 kubičnih metara plina na sat). ) i za oba smjera protoka na dionicama plinovoda s mađarske strane od sela Tornyiszentmiklos na granici sa Slovenijom do mjesta Nagykanizse i granične mjerne postaje.

Prema objašnjenju Ministarstva, slovenska će strana morati izgraditi cjelokupnu plinovodnu vezu od Kidričeva do Pinca u dužini od 75 kilometara i dodatnu kompresorsku jedinicu u Kidričevu kako bi se osigurao dvosmjerni kapacitet. Vrijednost investicije sa slovenske strane procjenjuje se na približno 121 milijun eura.

Memorandum je potpisan manje od godinu dana nakon susreta premijera dviju država Roberta Goloba i Viktora Orbana na otvaranju dalekovoda Cirkovce-Pince u prosincu prošle godine. Golob je tada procijenio da bi se projekt mogao realizirati odn tome je do kraja mandata aktualne vlade bio vrlo blizu.

“Takva veza omogućila bi Mađarskoj da se srednjoročno oslobodi ovisnosti o ruskom plinu i pronađe neovisni izvor koji bi dolazio preko Italije. Ako idemo tim putem, to vidim kao dokaz solidarnosti dviju država", rekao je tada Golob.

Tagovi: PLINOVOD, mAĐARSKA, sLOVENIJA
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE