GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

PPD: Kupci plina nisu odgovorni za nastanak viškova na tržištu

PPD: Kupci plina nisu odgovorni za nastanak viškova na tržištu
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2023 / 13:43
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - PPD se oglasio priopćenjem o otkriću N1 prema kojemu je 63 posto viškova plina skupljenog u HEP-u u lipnju kupila upravo ta tvrtka.

“PPD-u taj podatak nije poznat, jer će za mjesec lipanj HROTE imati podatke tek 15. srpnja 2023. godine. Podaci kojima mi raspolažemo glase: u lipnju 2023. aktivirano je ukupno 54.958 MWh negativne energije uravnoteženja koja je prodana voditeljima bilančnih skupina na dnevnim aukcijama. Na tim istim aukcijama PPD je u lipnju kupio ukupno 3.702 MWh negativne energije uravnoteženja.

Napominjemo da smo već javno priopćili da je PPD od travnja do lipnja 2023. godine kupio ukupno 11% ponuđenih količina viškova plina na HROTE-ovim aukcijama energije uravnoteženja. Što je i zašto dovelo do pojave viškova plina, PPD ne može komentirati”, poručuju iz ove kompanije.

“Odbacujemo medijske napise i izjave u kojim se legitimni kupci plina ponuđenog na aukcijama HROTE-a dovode u kontekst nezakonitosti i malverzacija, posebice stoga što kupci plina nisu odgovorni za nastanak viškova plina na tržištu. Ističemo da je cijeli proces koji se tiče energije uravnoteženja postavljen u potpunosti u skladu s europskom regulativom, svi su procesi provedeni transparentno i zakonito, a cijeli sustav kupoprodaje funkcionira pod šiframa, baš kao i u ostatku Europske unije, upravo radi sprječavanja zlouporaba.

Pozivamo nadležne institucije Republike Hrvatske, uključujući i Državno odvjetništvo, da ispitaju, utvrde i javno objave rezultate istrage oko reguliranja i provedbe svih mjera zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske, uključujući ulogu i aktivnosti PPD-a u cijelom procesu.

Također, podsjećamo na javno iznesenu informaciju kako je PPD na inzistiranje Ministarstva gospodarstva i GPZO-a plin za GPZO osigurao još u prosincu 2022. godine, a ne u lipnju 2023.

Pozivamo sve institucije s nadležnostima na plinskom tržištu Republike Hrvatske da transparentno i u potpunosti objave sve propise, nadležnosti, procedure i odgovornosti vezane uz provedbu mjera zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske.

PPD je u potpunosti poštovao i poštuje i hrvatsku i europsku regulativu i isključivo posluje u skladu s njom, a posebno smo odgovorni prema sigurnosti opskrbe plinom hrvatskog društva i građana. U tom kontekstu, ističemo kako je PPD proteklo razdoblje opskrbe plinom, izuzetno izazovno za plinsko poslovanje, iznio u velikoj mjeri na svojim leđima i bio jamac sigurnosti opskrbe Republike Hrvatske”, stoji u priopćenju PPD-a.

Tagovi: pavao vujnovac, prvo plinarsko društvo, hrvatska elektroprivreda, plin
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE