GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preskupi energenti: Total i CMA CGM smanjuju pritisak na građane

Preskupi energenti: Total i CMA CGM smanjuju pritisak na građane
PRIJETNJE POREZOM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2022 / 18:12
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Francuski naftni gigant TotalEnergies i logistička tvrtka CMA CGM najavili su u petak nove mjere koje bi trebale ublažiti pritisak visokih cijena na građane, nakon prijetnje vlade novim porezom.

TotalEnergies je rekao da će od rujna do kraja godine sniziti cijene goriva na svojim benzinskim postajama, a CMA CGM da će sniziti cijenu dopreme robe iz Azije za 750 eura po kontejneru.

Energetska kompanija snizit će cijene goriva za 0,20 eura po litri do 1. studenog, zatim za 0,10 eura po litri do kraja godine.

"Poslušali su me", izjavio je ministar financija Bruno Le Maire.

"Vođeni su intenzivni pregovori koji su doveli do te odluke, ona je poštena, snažna", rekao je ministar u televizijskom razgovoru.

Dvije tvrtke snizile su cijene i prije aktualne odluke, ali je Le Maire u četvrtak da to nije dovoljno, ne isključivši mogućnost novog poreza u proračunu za 2023. ako ne poduzmu dodatne mjere.

Nakon najave novog sniženja zastupnici iz stranke Renesanse, članice vladajuće koalicije, rekli su da će povući amandman na prijedlog dodatnog proračuna za ovu godinu, koji je predviđao novi porez za energetske i logističke tvrtke s prihodom većim od milijardu eura.

"Ta su dva velika igrača donijela značajne odluke", rekla je zastupnica Stella Dupont za Reuters.

Visoke cijene energije podižu dobit energetskih kompanija na rekordne razine i neto prihod TotalEnergiesa trebao bi dosegnuti gotovo 32 milijarde eura, prema anketi Refinitiva o prognozama analitičara.

Prihod logističkih tvrtki, poput CMA CGM-a sa sjedištem u Marseilleu, podigle su pak visoke vozarine, zbog učestalih poremećaja u transportu širom svijeta.

Za razliku od zemalja poput Britanije i Italije, Francuska nije uvela novi porez kompanijama koje zarađuju na energetskoj krizi i problemima u opskrbnom lancu.

Umjesto toga, vlada je pozvala kompanije, poput TotalEnergiesa i CMA CGM-a, da dobrovoljno pomognu potrošačima i ublaže pritisak inflacije, podsjeća Reuters.

Zastupnici u francuskoj skupštini usvojili su u petak i zakon kojim se podižu mirovine i zamrzavanju stanarine.

Tagovi: TotalEnergies, cijene goriva, gorivo, CMA CGM
PROČITAJ I OVO
HERA naložila Plinari Zagreb da hitno uključi nove kupce
NALOG
HERA naložila Plinari Zagreb da hitno uključi nove kupce
ZAGREB - Više od deset tisuća kućanstava i dalje je na čekanju kod zagrebačke Gradske plinare - Opskrba (GPZO) sa zahtjevom da postanu njezini kupci plina, piše u subotu Jutarnji list.
Peter Ratatics postaje predsjednik Uprave Ine
KADROVI
Peter Ratatics postaje predsjednik Uprave Ine
ZAGREB - Peter Ratatics bit će novi predsjednik Uprave Ine, dok će preostala dva mađarska člana biti Krisztian Pulay i Berislav Grašo. Uz njih će na sjednici Nadzornog odbora kompanije u srijedu biti predložena i tri hrvatska člana, doznaje Večernji list.
Švicarska pojačava opskrbu gorivom iz strateških rezervi
GORIVO
Švicarska pojačava opskrbu gorivom iz strateških rezervi
ZUERICH - Švicarska vlada najavila je u petak da će početkom listopada na tržište plasirati benzin, dizel, lož ulje i kerozin iz strateških rezevi kako bi osigurala opskrbu domaćeg gospodarstva naftnim derivatima.
HERA: Omogućiti kućanstvima prelazak na javnu opskrbu plinom od 1. listopada
PLIN
HERA: Omogućiti kućanstvima prelazak na javnu opskrbu plinom od 1. listopada
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) je na današnjoj sjednici Upravnoga vijeća donijela Odluku o početku pružanja javne usluge opskrbe plinom krajnjim kupcima kategorija kućanstvo kojima prestaje ugovor o opskrbi plinom, izvijestila je HERA u petak.
Cijene nafte potonule ispod 87 dolara, ulagači strahuju od recesije
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte potonule ispod 87 dolara, ulagači strahuju od recesije
LONDON – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući strahovanja ulagača da će podignute kamatne stope u Europi i SAD-u izazvati recesiju i zakočiti potražnju za naftom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE