GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prognoze o opravku potražnje zadržale cijene nafte blizu 70 dolara

Prognoze o opravku potražnje zadržale cijene nafte blizu 70 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2021 / 16:33
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu 70 dolara, poduprte smanjenom opskrbom iz vodećih proizvođača i prognozama o oporavku potražnje u drugoj polovini godine.

Cijena barela je na londonskom je tržištu ostala nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69,66 dolara. Na američkom se tržištu nije znatnije promijenila i barelom se trgovalo po 66,03 dolara.

Trgovci su se danas usredotočili na procjene o potražnji.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) prognozirala je snažniji oporavak potražnje u ovoj godini, s težištem na drugoj polovini godine, nakon što je prošlog tjedna zajedno sa skupinom saveznika odlučila u travnju smanjivati opskrbu u više-manje istom opsegu kao i do sada..

"(Procjena) da bi oporavak u drugoj polovini godine trebao biti snažniji no što se očekivalo implicira da su izgledi za globalno gospodarstvo, a time i za potražnju za naftom, blizu prevladavanja problema povezanih sa covidom", napisali su analitičari PVM-a.

Analitičari RBC Capitalsa istaknuli su pak da su fundamenti za benzin za ljetne isporuke najpovoljniji u gotovo deset godina.


Zalihe benzina u SAD-u, najvećem potrošaču nafte u svijetu, snažno su pale u prošlom tjednu zbog zimske oluje u Teksasu koja je omela preradu u rafinerijama.

Rast cijena zakočile su pak procjene da će uzlazni trend potaknuti američke proizvođače na povećanje proizvodnje, što bi na kraju moglo pritisnuti cijene, kako napominju analitičari investicijske banke JP Morgan.

Po njihovoj će procjeni američka proizvodnja u ovoj godini u prosjeku iznositi 11,36 milijuna barela dnevno, u odnosu na 11,32 milijuna barela dnevno u 2020. godini.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 67,39 dolara, što znači da je porasla 1,79 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE