GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proizvođači vjetroturbina u problemima

Proizvođači vjetroturbina u problemima
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2024 / 17:17
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vodeći proizvođači vjetroturbina očekuju 'mršavu' godinu, upozoravajući na nedostatne mrežne kapacitete, kašnjenje projekata i probleme s dijelovima.

U poslovnoj godini koja je završila u rujnu njemački proizvođač opreme za elektrane Siemens Energy poslovao je s neto gubitkom od 4,6 milijardi eura zbog problema u poslovanju s vjetroelektranama.

Većina problema detektirana je kod dijelova vjetroturbina od 108 gigavata, uključujući lopatice. Analiza je otkrila "abnormalne vibracije nekih komponenti", izvijestili su, dodajući da je pod znakom pitanja i povećanje proizvodnje vjetroturbina na moru.

U srijedu kompanija je preliminarno izvijestila da je u razdoblju od listopada do prosinca zabilježila dobit od 208 milijuna eura, kada se isključe posebne stavke. U istom razdoblju prošle poslovne godine bilježili su gubitak 282 milijuna eura.

U cijeloj poslovnoj godini odjel za vjetroelektrane trebao bi bilježiti operativni gubitak od dvije milijarde eura, potvrdili su.

Glavni izvršni direktor Siemens Energyja Christian Bruch tvrdi da su temelji energetskog sektora u cjelini snažni, ali problem je u tempu širenja mreža.

Budu li se kapaciteti proširivali sadašnjim tempom, s Kinom u glavnoj ulozi, svijet ih neće utrostručiti do 2030., kao što je dogovoreno prošle godine na klimatskom samitu COP28 u Dubaiju, upozorio je Bruch.

Poskupljenje sirovina i dijelova i dugotrajni postupci pribavljanja dozvola izazvali su otpise i gubitke u cijelom sektoru, unatoč snažnoj potražnji, napominje Reuters.

Danski Orsted najavio je u srijedu analizu portfelja i smanjenje broja radnih mjesta, nakon otpisa odgođenih projekata u Sjedinjenim Američkim Državama. Planiraju smanjiti fiksne troškove za milijardu danskih kruna (133,6 milijuna eura) do 2026.

Njegov domaći konkurent Vestas izvijestio je da je u zadnja tri mjeseca prošle godine ponovo poslovao u plusu, ali izvršni direktor upozorava da sektor očekuju izazovi i u 2024.

"Tržište više ne funkcionira", ustvrdio je Danny van Doesburg iz nizozemske tvrtke za upravljanje imovinom APG Asset Management koja po podacima LSEG-a vlasnik udjela u Vestasu, Orstedu i Siemens Energyju.

Vlade bi trebale pomoći da se uspostavi model koji će raspoređivati zaradu na cijeli lanac vrijednosti, smatra Van Doesburg.

Tagovi: vjetroturbine, orsted, vjetroelektrane, siemens
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte podigle se iznad 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte podigle se iznad 83 dolara
LONDON - Kraj tjedna donio je rast cijena nafte na svjetskim tržištima.
Slovenska vlada sufinancira solarne elektrane s 20 milijuna eura
SOLARI
Slovenska vlada sufinancira solarne elektrane s 20 milijuna eura
LJUBLJANA - Ministarstvo zaštite okoliša, klime i energetike objavilo je danas javni natječaj vrijedan 20 milijuna eura za sufinanciranje izgradnje novih uređaja za proizvodnju električne energije iz sunčeve energije u javnim zgradama i na parkiralištima za razdoblje do 2026. godine. Natječaj se financira iz plana oporavka i otpornosti.
Petrol: Maksimalno dopuštene marže i dalje negativno utječu na poslovanje
OCJENE
Petrol: Maksimalno dopuštene marže i dalje negativno utječu na poslovanje
LJUBLJANA - Nešto više najviše dopuštene marže za benzine i dizele, koje je prošlog tjedna omogućila Vlada izmjenom Uredbe o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata, i dalje onemogućuju pokrivanje svih troškova maloprodaje naftnih derivata u Slovenije i negativno utječu na poslovanje tvrtke, priopćili su iz Petrola.
MOL potpisao Antwerpensku deklaraciju za europski industrijski dogovor
DEKLARACIJA
MOL potpisao Antwerpensku deklaraciju za europski industrijski dogovor
BUDIMPEŠTA - Mađarska kompanija za naftu i plin MOL među je potpisnicima Antwerpenske deklaracije za europski industrijski dogovor, u čijem je izradi pomoglo Udruženje mađarske kemijske industrije (Mavesz), rekle su strane u zajedničkom priopćenju u srijedu.
Vlada smanjila naknadu za obnovljivce za krajnje kupce električne energije
OIE
Vlada smanjila naknadu za obnovljivce za krajnje kupce električne energije
ZAGREB - Vlada je danas donijela odluku kojom je smanjila naknadu za obnovljive izvore energije za 5% za krajnje kupce električne energije kao i poduzetnike koji ostvaraju pravo umanjenja te naknade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE