GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putić: Stanje s ruskim plinom je prilično alarmantno

Putić: Stanje s ruskim plinom je prilično alarmantno
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2022 / 21:02
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Rusija sve većem broju zemalja smanjuje isporuke plina. Njemačka od prije nekoliko dana dobiva samo polovinu ugovorenog ruskog plina, a Gazprom je za 50 posto smanjio i isporuku plina Italiji.

Dalibor Putić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin, je u središnjem Dnevniku HTV-a rekao da je stanje prilično alarmantno.

"Prema tvrdnjama Ruske Federacije do smanjenja je došlo jer kompresorska stanica nije isporučena od strane dobavljača zbog sankcija. Isporuka je smanjena za 60 posto i to se osjetilo u mnogim zemljama. Kad je riječ o Hrvatskoj, rekao je da smo mi već sad na 30 posto popunjenosti domaćeg skladišta, te da bi do 1. studenoga trebali biti na 90 posto", kazao je Putić.

HEP toplinarstvo najavilo je poskupljenje cijena grijanja za 123.000 kućanstava u šest gradova, piše HRT.

"Pretpostavljam da neće biti veliki skok cijena. Ako gledamo cijenu plina taj skok cijena bi trebao biti značajan, ali ako bi došlo do većeg povećanja cijene toplinske energije vlada bi sigurno intervenirala kako u PDV tako i u nekim drugim smjerovima", dodao je.

Osvrnuo se i na Petrokemiju, rekao je kako je ona radila jedan kraći period te da će možda raditi još na jesen, ali da će sve ovisiti o cijeni plina.

"Pri visokim cijenama plina njima je neisplativa proizvodnja. To je veliki problem, ipak je tamo zaposleno više od 1000 ljudi, a proizvode gnojivo koje je potrebno našim poljoprivrednicima", zaključio je Putić.

Tagovi: Dalibor Putić, ruski plin, Gazprom, Hrvatska stručna udruga plin
PROČITAJ I OVO
Rusija počela slati Mađarskoj više plina od ugovorene količine
PLIN
Rusija počela slati Mađarskoj više plina od ugovorene količine
BUDIMPEŠTA - Mađarska, članica Europske unije, priopćila je u subotu da joj je Rusija počela dopremati više prirodnog plina nego što su predvidjele u ranijim trgovinskim ugovorima, nakon posjeta njezina ministra vanjskih poslova Moskvi u srpnju.
Rosneft: Cijene goriva u Njemačkoj će rasti
UPOZORENJE
Rosneft: Cijene goriva u Njemačkoj će rasti
BERLIN - Ruska naftna kompanija Rosneft upozorila je da bi proizvodnja mogla dramatično pasti u rafineriji u pokrajini Brandenburg zbog skorog prekida uvoza nafte iz Rusije.
Vlada: Od utorka padaju cijene goriva
CIJENE GORIVA
Vlada: Od utorka padaju cijene goriva
ZAGREB - Vlada je u subotu donijela novu uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, prema kojoj će od utorka cijena litre benzina biti manja za 11 lipa a dizela za dvije lipe.
Kazahstan će izvoziti dio nafte preko Azerbajdžana umjesto preko Rusije
NAFTA
Kazahstan će izvoziti dio nafte preko Azerbajdžana umjesto preko Rusije

BAKU - Očekuje se da će Kazahstan od rujna dio svoje sirove nafte prodavati kroz najveći azerbajdžanski naftovod, dok ta zemlja traži alternative ruti koju je Rusija već jednom zatvorila u srpnju.

Cijene nafte pale za više od dolara, ali na tjednoj bazi rasle
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale za više od dolara, ali na tjednoj bazi rasle
LONDON - Cijene nafte pale su u petak jer su strahovi od recesije zasjenili izglede potražnje, ali su ipak ostale na putanji tjednoga rasta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE