GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rafinerija ulja Modriča se okreće solarnoj energiji

Rafinerija ulja Modriča se okreće solarnoj energiji
SOLARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2023 / 08:53
Autor: SEEbiz
MODRIČA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor kompanije Rafinerija ulja Modriča Vladimir Ganadijevič Oniščenko potpisali su u Banjaluci Sporazum o saradnji između Vlade Republike Srpske i ove kompanije u oblasti obnovljivih izvora energije, prvenstveno izgradnje solarnih elektrana.

Imajući u vidu količine energije koje troši, energetsku krizu i porast cijene energenata, kompanija je izrazila namjeru i interes za ulaganje prioritetno u izgradnju solarnih elektrana i obezbjeđenje proizvodnje električne energije na taj način, prvenstveno za vlastite potrebe.

S tim u vezi, kompanija će istražiti mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije na određenim lokacijama i o svom trošku sačiniti potrebnu dokumentaciju te podnijeti zahtjev za dodjelu koncesije, ukoliko studije pokažu tehničku izvodljivost i ekonomsku opravdanost realizacije. Vlada Republike Srpske je predmetnim sporazumom izrazila spremnost da investitoru pruži pomoć u realiziciji projekta, u skladu sa važećim propisima.

Sporazum je zaključen na period od dvije godine.

Rafinerija ulja Modriča je u većinskom vlasništvu ruske kompanije Zarubežnjeft, koja je 2007. godine privatizovala preduzeća naftne industrije Republike Srpske. Ona sada posluju pod zaštitinim znakom Nestro, u čijem sastavu su kompanije Optima grupa Banja Luka, Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča i Nestro petrol Banja Luka.

Rafinerija nafte Brod je nakon havarije 2018. godine usmjerila poslovne aktivosti sa prerade nafte na sektor gasa.

Rafinerija ulja Modriča je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila gubitak od 1,1 milion KM, dok je njihov akumulirani gubitak iznosio oko 110 miliona maraka. Kompaniaj je zaključno sa 30. junom zapošljavala 184 radnika.

Tagovi: Rafinerija ulja Modriča, solari, solarna energija
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE