GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast cijena nafte nakon jučerašnjeg potonuća zbog skoka američkih zaliha

Rast cijena nafte nakon jučerašnjeg potonuća zbog skoka američkih zaliha
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2020 / 16:35
Autor: SEEbiz / H

LONDON - Cijene nafte u četvrtak su se stabilizirale na međunarodnim tržištima nakon oštrih gubitaka u prethodnom trgovinskom danu uslijed gomilanja američkih zaliha.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla za 1,15 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 28,84 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 33 centa višoj cijeni, od 20,20 dolara.

Nakon jučer objavljenih službenih podataka o rekordnom rastu američkih zaliha cijene su na američkom tržištu pale na najnižu razinu od veljače 2002. godine, dok su u Londonu izgubile više od šest posto.

"Cijene nafte moraju ostati niske kako bi prisilile proizvođače koji nisu okupljeni u kartel", rekao je Norbert Ruecker iz švicarske banke Julius Baer, ??misleći pritom na američke proizvođače kojima većina proizvodnje nije profitabilna pri sadašnjim cijenama.

Podaci američke vlade pokazali su skok američkih zaliha derivata, unatoč tome što rafinerije u zemlji posluju s najnižom stopom kapaciteta od rujna 2008. godine, od 69 posto.

Službeni podaci uslijedili su nakon izvješća Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će predviđena potražnja za naftom u travnju pasti za 29 milijuna barela dnevno (bpd) na najnižu razinu u 25 godina i na nešto ispod 30 posto globalne potražnje prije izbijanja koronavirusa.

Predviđeni gubitak potražnje daleko je veći od smanjenja proizvodnje za 9,7 milijuna bpd, koliko su dogovorile članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte i partnera, uključujući Rusiju.

Nadajući se da će drugi proizvođači, uključujući SAD, smanjiti ponudu još za dodatnih 10 milijuna barela dnevno, proizvodnja bi se mogla smanjiti za 20 milijuna bpd. No neki analitičari smatraju da se taj opseg rezova neće moći dosegnuti.

Neke su se zemlje također obvezale da će povećati kupovinu nafte za svoje strateške zalihe, ali postoje ograničenja koliko se nafte može kupiti i pitanje koordinacije na svjetskoj razini.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 17,51 dolar, što znači da je pala 2,19 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
Od utorka jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka jeftinije gorivo
ZAGREB - Od idućeg tjedna ponovno bismo se trebali voziti jeftinije.
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
PLANOVI
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
NEW YORK - Američki naftni div Chevron planira prestati crpiti naftu u Sjevernom moru. U tom svjetlu, među ostalim, najavljuje prodaju svog vlasničkog udjela u najvećem naftnom polju u britanskom dijelu mora koje se nalazi u blizini Shetlandskog otočja.
Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
PLIN
Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
LJUBLJANA - Slovenija se i dalje oslanja na ruski plin koji se uvozi preko Austrije. Osim toga, jedna je od samo pet članica koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto, kako je dogovoreno na razini EU.
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
LOŠ TREND
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
WASHINGTON - Indeks vodećih gospodarskih pokazatelja Sjedinjenih Država pao je u travnju za 0,6 posto na 101,8 bodova, nakon što je već pao za 0,3 posto u ožujku, objavila je njujorška organizacija Conference Board.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE