GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ravnatelj HROTE-a: Sve podatke ćemo dostaviti DORH-u

Ravnatelj HROTE-a: Sve podatke ćemo dostaviti DORH-u
KUPNJA PLINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2023 / 14:44
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Ravnatelj HROTE-a, Boris Abramović komentirao je za N1 aferu s prodajom jeftinog plina putem HEP-a.

Abramović objašnjava da HROTE ima zadatak osiguranja tehničke platforme i informatičke potpire za sudionike na tržištu plina.

“Cijena plina od jednog centa formirala se na način kada je operator transportnog sustava bio obvezan nadomjestiti nedostajuće količine plina i raspisao je licitaciju preko naše platforme gdje su voditelji bilančnih skupina (VBS) ponudili svoju cijenu. Te se prijave anonimno odabiru po najpovoljnijim uvjetima”, rekao je za N1 televiziju.

Nije mogao reći tko je od toga profitirao zbog osjetljivosti podataka i zato jer su HERA i DORH pokrenuli određene postupke. “Mi ćemo DORH-u najkasnije do danas dostaviti sve podatke”, dodao je.

“Naši podaci biti će poznati oko 10. srpnja i biti će službeni. Tada ćemo odlučiti hoćemo li ih javno dostaviti. Podaci koji se odnose na pojedine aktere u ovom trenutku nisu dostupni i konačni”, napomenuo je Abramović.

Dodaje da su oni dostavili podatke početkom lipnja i obavijestili HERA-u da su cijene niske. “Kako se taj trend nastavio mi smo ponovo obavijestili isto i HERA-u i Ministarstvo gospodarstva. Reakcija iz ministarstva je bila da su ih interesirali detaljniji podaci i njih smo ih dali”, rekao je.

“Sve je stvar tržišne utakmice, pravila su jasna i propisana i usklađena s metodologijom. Svaki subjekt koji sudjeluje na tržištu zna kako se treba ponašati. Ovo je situacija koja do sada nije viđena jer su se velike količine plina u kratkom vremenu pojavile. Smisao penalizacije za manjak u sustavu je da stimulira voditelja bilančne skupine da osigura dovoljno plina za svoje potrebe”, dodao je.

“Ovo se izokrenule da je ispalo da onaj tko nema dovoljno plina može ostvariti neki interes”, objasnio je.

Na pitanje kako PPD može kupovati na stranom tržištu, a onda iskazati manjak kada se pojavio višak na našem tržištu i ostvariti dobit, Abramović kaže da treba pitati PPD.

Kaže da nema podatak da je HEP u lipnju spakirao više od 30.000 MWh jeftinog plina. “Nitko nas nije obavijestio o tom procesu”, dodao je.

Tvrdi da su pratili to da HEP ima viškove plina još od 1.1. ove godine. “To su zanemarive veličine i prvi trendovi su se pojavili u svibnju kada je bilo za očekivati jer se smanjila potražnja za plinom, a nastavak potražnje HEP-a za plinom iz Ine je ostao isti. Podzemno skladište je bilo zapunjeno i jedina je mogućnost bila da se stavi u transportni sustav.

Napomenuo je da ih je DORH tražio podatke koje su već poslali i ministarstvu i HERA-i

Tagovi: Boris Abramović, HROTE
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE