GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruski dijelovi za remont TE Pljevlja zaustavljeni na carini

Ruski dijelovi za remont TE Pljevlja zaustavljeni na carini
SANKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2024 / 08:51
Autor: SEEbiz
PODGORICA – Elektroprivreda (EPCG) je uvezla iz Srbije djelove neophodne za remont Termoelektrane (TE) Pljevlja, ali je pošiljka zaustavljena u carinskoj ispostavi Pljevlja, jer su djelovi proizvedeni u Rusiji, koja je zbog invazije na Ukrajinu pod sankcijama EU; piše Pobjeda.

Tim sankcijama se pridružila i Crna Gora.

Pobjedi su iz Uprave carina saopštili da je carinska ispostava, kod koje se vodi carinski postupak, izrazila sumnju da je roba, koja je predmet carinskog postupka, obuhvaćena restriktivnim mjerama i o tome informisala carinskog zastupnika kao podnosioca carinske deklaracije, te naložila da obezbijedi potvrdu nadležnog organa da se u konkretnom slučaju ne povređuju restriktivne mjere koje je donijela Vlada.

„Iz navedenih razloga postupak stavljanja predmetne robe u slobodan promet nije sproveden, niti ga je moguće sprovesti u skladu sa propisima do dostavljanja neophodne dokumentacije izdate od nadležnog državnog organa“, odgovorili su na pitanja lista povodom spornog uvoza.

Pitanja su proslijeđena i EPCG, ali njeni predstavnici, osim potvrde da su ih primili, nijesu odgovorili ni objasnili kako će obezbijediti djelove neophodne za remont TE Pljevlja.

Izvori Pobjede iz TE rekli su da je uvezena turbina, neophodna za remont, vrijednosti oko 1,5 miliona EUR.

„Čak su uspjeli da plate carinu. Roba je kupljena po ugovoru o javnoj nabavci lopatica za turbinu, bez koje je remont nemoguć. Roba je uvezena iz Srbije, a proizvedena je u Rusiji, u Sant Petersburgu“, naveo je izvor, koji je dodao da je EPCG tražila od Uprave carina „potvrdu izuzeća“ da bi im roba izašla sa terminala Carinske ispostave Pljevlja.

Direktor TE Pljevlja Mirko Mazalica, prije tri dana je saopštio da je planirano da remont počne danas, iako su „svjesni problema oko isporuke orginalnih lopatica od proizvođača iz Rusije“.

On je dodao da se nadaju da će Vlada u što skorijem roku završiti nepohodnu dokumentaciju kako bi roba na vrijeme stigla u TE, čiji remont bi trebalo da traje dva mjeseca.

Tagovi: te pljevlja, epcg, rusija
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE