GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD predlaže velikim kupcima koordiniranu prodaju nafte iz strateških rezervi

SAD predlaže velikim kupcima koordiniranu prodaju nafte iz strateških rezervi
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2021 / 17:48
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON/PEKING - Administracija američkog predsjednika Joea Bidena pozvala je velike kupce nafte poput Indije i Japana na prodaju nafte iz strateških rezervi kako bi se zakočio rast cijena, a prvi je puta apel upućen i Kini, izjavili su upućeni izvori.

Svjetsko gospodarstvo oporavlja se od pandemije covida 19 i Washington je frustriran što vodeći proizvođači okupljeni u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici poput Rusije odbijaju zahtjeve SAD-a da se poveća opskrba naftom.

SAD je suočen s rastom cijena benzina i drugih troškova, pa je američki predsjednik pod pritiskom, posebno uoči izbora za Kongres u 2022. godini. Reutersova anketa, provedena u listopadu, pokazala je da 67 posto odraslih Amerikanaca inflaciju jako velikim problemom.

OPEC+ planira pak tek skromno povećati opskrbu u prosincu, za samo 400 tisuća barela dnevno, uz obrazloženje da su izgledi za potražnju neizvjesni zbog opetovanog širenja zaraze covidom 19.

U takvim je okolnostima Bidenova administracija zatražila od velikih kupaca nafte kao što su Indija i Japan, ali prvi puta i od Kine, da razmotre prodaju nafte iz strateških zaliha, reklo je sredinom tjedna nekoliko upućenih izvora.

Članovi Bidenovog tima za nacionalnu sigurnost razgovarali su o potrebi da se podmiri potražnja za gorivom, izjavila je u četvrtak glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

"O tome se kontinuirano razgovara, i to s nizom partnera", rekla je Psaki.

U razgovore su, između ostalog, uključeni su Indija, Japan i Južna Koreja, izjavilo je za Reuters nekoliko upućenih izvora.

SAD trenutno ima najveće rezerve nafte u svijetu, nešto više od 600 milijuna barela, a prodavao ih je u koordinaciji sa saveznicima već 2011. godine, u vrijeme rata u Libiji. Koordinator je bila Međunarodna agencija za energiju (IEA), čije su članice SAD, Japan i brojne europske zemlje.

IEA je na svojoj internetskoj stranici objavila da svrha strateških rezervi nije intervencija u cijene.

SAD je kontaktirao Japan i Južnu Koreju koji su poručili da ne prodaju naftu iz rezervi samo da bi intervenirali u cijene, navodi Reuters.

Washington nije pozvao EU da sudjeluje u koordiniranoj prodaji, tvrdi izvor upućen u raspravu, budući da su glavni problem Europe trenutno visoke cijene plina.

Nekoliko velikih potrošača pridružilo se SAD-u u pozivima OPEC-u da poveća opskrbu. Indija već mjesecima izražava nezadovoljstvo i oštro je smanjila kupnju nafte od Saudijske Arabije ovog proljeća zbog viših cijena, podsjeća Reuters.

Nafte ima, izjavio je u srijedu na konferenciji u Dubaiju indijski ministar za naftu Hardeep Singh Puri, dostupno je nekih pet milijuna barela nafte dnevno koje nisu ponuđene na prodaju iz raznih razloga, istaknuo je.

Kina je već u rujnu organizirala prodaju nafte iz strateških rezervi, a državna uprava za strateške rezerve objavila je u četvrtak da radi na prodaji, ali nije željela komentirati poziv SAD-a, rekavši tek da će pojedinosti o prodaji objaviti na svojoj internetskoj stranici.

OPEC+ ponovo će razmotriti proizvodnu politiku 2. prosinca.

Tagovi: naftne rezerve, američka nafta, Jen Psaki
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE