GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Samsung vidi prilike u segmentu grijanja i klimatizacije

Samsung vidi prilike u segmentu grijanja i klimatizacije
PRILIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2021 / 17:19
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Za Samsung, jednog od vodećih svjetskih proizvođača opreme za grijanje, hlađenje, ventilaciju i klimatizaciju, 2021. će svakako biti važna godina. Uostalom, po svemu bi to trebala biti godina tranzicije i novih prilika.

Kada je riječ o Samsungu, već se sada može najaviti da će nova serija sustava klimatizacije s promjenjivim volumenom radne tvari (VRF) DVM S2 na europskom tržištu biti dostupna u travnju i svibnju ove godine. Riječ je o značajnom iskoraku u području klimatizacijske tehnike, kod kojeg je energetska učinkovitost povećana za 10%.

To je ostvareno zahvaljujući primjeni tri bitne konstrukcijske inovacije: novom visokoučinskom spiralnom ('scroll') kompresoru, povećanoj površini izmjenjivača topline i poboljšanoj konstrukciji ventilatora. Ujedno se radi o rješenju koje koristi umjetnu inteligenciju (AI) i ima najveću učinkovitost i najnižu razinu buke i koje omogućava najjednostavnije rukovanje i održavanje. No, to nije sve jer Samsung nastavlja sa širenjem primjenom tehničkog rješenja Wind-Free™ koje omogućava strujanje zraka po prostoriji bez ikakvih propuha, tako da se strujanje jedva može osjetiti. Tako je ono sada, osim kod klima-uređaja, dostupno i kod istrujnih otvora (stropnih i zidnih kazeta).

Konačno, valja spomenuti i dizalice topline zrak - voda koje će u godinama koje dolaze biti sve traženije. Dobar primjer za to je Velika Britanija, gdje se već od 2025. godine, zabranjuje ugradnja plinskih kotlova u novoizgrađenim zgradama, a gdje Samsung upravo ostvaruje zanimljiv projekt Etopia. Radi se o projektu u sklopu kojeg je predviđena gradnja cijelih naselja pametnih niskoenergetskih zgrada, opremljenih sunčanim elektranama i dizalicama topline. Uostalom, primjena dizalica topline itekako je u skladu s Europskim zelenim planom pa ne čudi zašto su širom Europe sve traženije.

Tako je njihova primjena u Njemačkoj u 2020. u odnosu na 2019. godinu povećana za 35%. Uostalom, Zeleni plan predviđa velika ulaganja u zgradarstvo i proizvodnju, prijenos i potrošnju energije, a upravo se tu kriju velike prilike za rješenja za grijanje i hlađenje domova i ureda kao što su dizalice topline.

Sve su to bili samo neki od naglasaka sa Samsungovog stručnog skupa nazivom 'Samsung Climate Solutions Day'. Naravno, zbog dobro poznatih okolnosti to tradicionalno Samsungovo okupljanje stručnjaka za termotehniku i predstavnika medija iz cijele Europe ove je godine održano 'digitalno'. Tako je 21. siječnja za sve sudionike organiziran izravni prijenos izlaganja iz središta tvrtkine europske podružnice, pri čemu su podrobno predstavljene sve novosti i pojedinosti novih rješenja, baš kao i zanimljivi ostvareni projekti. Uz to, bilo je moguće i interaktivno komuniciranje sa Samsungovim djelatnicima, zaduženima za pojedina područja i tehnička rješenja. Unatoč nedostatku osobnog kontakta i razmjene iskustava i razmišljanja uživo, što je bila glavna značajka dosadašnjih takvih Samsungovih okupljanja, zanimljivih tema nije manjkalo, a najveću pozornost privukao je intervju s poznatom nogometnom sudačkom legendom Pierluigijem Collinom.

U vrijeme koje obilježavaju dva velika izazova: pandemija koronavirusa i sve veći utjecaji klimatskih promjena, koji itekako mijenjaju svakodnevni život i poslovanje, vodeći svjetski proizvođači opreme za grijanje, hlađenje, ventilaciju i klimatizaciju pronalaze svoje prilike. Tako je unatoč svim poteškoćama Samsung u prošloj godini ostvario povećanje prometa za 8%. Doduše, u području opreme za grijanje i klimatizaciju došlo je do određenog pada kada je riječ o rješenjima za tzv. komercijalnu klimatizaciju (za poslovne, javne i slične zgrade), no sve je to itekako nadoknađeno u tzv. rezidencijalnoj klimatizaciji (za stanove i obiteljske kuće).

Konačno, u godinama koje dolaze mogu se očekivati još veća ulaganja u udobnost doma, tim više što je dom u proteklom razdoblju nerijetko postao i ured. No, zahvaljujući činjenici da Samsung čak 9% svojeg godišnjeg prometa ulaže u razvoj i istraživanja novih proizvoda, rješenja i usluga, odgovoriti na sve te izazove neće biti nikakav problem.

Tagovi: Samsung, grijanje, klimatizacija, klimatske promjenee
PROČITAJ I OVO
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
OIE
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
BERLIN - Obnovljivi izvori energije pokrivali su oko 56% potrošnje električne energije u Njemačkoj u prvom kvartalu 2024.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE