GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Samsung vidi prilike u segmentu grijanja i klimatizacije

Samsung vidi prilike u segmentu grijanja i klimatizacije
PRILIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2021 / 17:19
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Za Samsung, jednog od vodećih svjetskih proizvođača opreme za grijanje, hlađenje, ventilaciju i klimatizaciju, 2021. će svakako biti važna godina. Uostalom, po svemu bi to trebala biti godina tranzicije i novih prilika.

Kada je riječ o Samsungu, već se sada može najaviti da će nova serija sustava klimatizacije s promjenjivim volumenom radne tvari (VRF) DVM S2 na europskom tržištu biti dostupna u travnju i svibnju ove godine. Riječ je o značajnom iskoraku u području klimatizacijske tehnike, kod kojeg je energetska učinkovitost povećana za 10%.

To je ostvareno zahvaljujući primjeni tri bitne konstrukcijske inovacije: novom visokoučinskom spiralnom ('scroll') kompresoru, povećanoj površini izmjenjivača topline i poboljšanoj konstrukciji ventilatora. Ujedno se radi o rješenju koje koristi umjetnu inteligenciju (AI) i ima najveću učinkovitost i najnižu razinu buke i koje omogućava najjednostavnije rukovanje i održavanje. No, to nije sve jer Samsung nastavlja sa širenjem primjenom tehničkog rješenja Wind-Free™ koje omogućava strujanje zraka po prostoriji bez ikakvih propuha, tako da se strujanje jedva može osjetiti. Tako je ono sada, osim kod klima-uređaja, dostupno i kod istrujnih otvora (stropnih i zidnih kazeta).

Konačno, valja spomenuti i dizalice topline zrak - voda koje će u godinama koje dolaze biti sve traženije. Dobar primjer za to je Velika Britanija, gdje se već od 2025. godine, zabranjuje ugradnja plinskih kotlova u novoizgrađenim zgradama, a gdje Samsung upravo ostvaruje zanimljiv projekt Etopia. Radi se o projektu u sklopu kojeg je predviđena gradnja cijelih naselja pametnih niskoenergetskih zgrada, opremljenih sunčanim elektranama i dizalicama topline. Uostalom, primjena dizalica topline itekako je u skladu s Europskim zelenim planom pa ne čudi zašto su širom Europe sve traženije.

Tako je njihova primjena u Njemačkoj u 2020. u odnosu na 2019. godinu povećana za 35%. Uostalom, Zeleni plan predviđa velika ulaganja u zgradarstvo i proizvodnju, prijenos i potrošnju energije, a upravo se tu kriju velike prilike za rješenja za grijanje i hlađenje domova i ureda kao što su dizalice topline.

Sve su to bili samo neki od naglasaka sa Samsungovog stručnog skupa nazivom 'Samsung Climate Solutions Day'. Naravno, zbog dobro poznatih okolnosti to tradicionalno Samsungovo okupljanje stručnjaka za termotehniku i predstavnika medija iz cijele Europe ove je godine održano 'digitalno'. Tako je 21. siječnja za sve sudionike organiziran izravni prijenos izlaganja iz središta tvrtkine europske podružnice, pri čemu su podrobno predstavljene sve novosti i pojedinosti novih rješenja, baš kao i zanimljivi ostvareni projekti. Uz to, bilo je moguće i interaktivno komuniciranje sa Samsungovim djelatnicima, zaduženima za pojedina područja i tehnička rješenja. Unatoč nedostatku osobnog kontakta i razmjene iskustava i razmišljanja uživo, što je bila glavna značajka dosadašnjih takvih Samsungovih okupljanja, zanimljivih tema nije manjkalo, a najveću pozornost privukao je intervju s poznatom nogometnom sudačkom legendom Pierluigijem Collinom.

U vrijeme koje obilježavaju dva velika izazova: pandemija koronavirusa i sve veći utjecaji klimatskih promjena, koji itekako mijenjaju svakodnevni život i poslovanje, vodeći svjetski proizvođači opreme za grijanje, hlađenje, ventilaciju i klimatizaciju pronalaze svoje prilike. Tako je unatoč svim poteškoćama Samsung u prošloj godini ostvario povećanje prometa za 8%. Doduše, u području opreme za grijanje i klimatizaciju došlo je do određenog pada kada je riječ o rješenjima za tzv. komercijalnu klimatizaciju (za poslovne, javne i slične zgrade), no sve je to itekako nadoknađeno u tzv. rezidencijalnoj klimatizaciji (za stanove i obiteljske kuće).

Konačno, u godinama koje dolaze mogu se očekivati još veća ulaganja u udobnost doma, tim više što je dom u proteklom razdoblju nerijetko postao i ured. No, zahvaljujući činjenici da Samsung čak 9% svojeg godišnjeg prometa ulaže u razvoj i istraživanja novih proizvoda, rješenja i usluga, odgovoriti na sve te izazove neće biti nikakav problem.

Tagovi: Samsung, grijanje, klimatizacija, klimatske promjenee
PROČITAJ I OVO
Kreće izrada nacionalne strategije za vodik
STRATEGIJA
Kreće izrada nacionalne strategije za vodik
ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici zadužila Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da izradi Hrvatsku strategiju za vodik od 2021. do 2050.
Jači dolar i očekivanja veće opskrbe spustili cijene nafte ispod 66 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Jači dolar i očekivanja veće opskrbe spustili cijene nafte ispod 66 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 66 dolara, pritisnute jačim dolarom i predviđanjima da će više cijene potaknuti vodeće proizvođače da povećaju opskrbu.
Gubitak NIS-a u 2020. godini 7,6 milijardi dinara
TEŠKA GODINA
Gubitak NIS-a u 2020. godini 7,6 milijardi dinara
BEOGRAD - Naftna industrija Srbije (NIS) je u 2020. godini imala gubitak od 7,6 milijaradi dinara a investirala je više od 25 milijardi dinara, saopšteno je danas.
Slabiji dolar zadržao cijene nafte iznad 67 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Slabiji dolar zadržao cijene nafte iznad 67 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 67 dolara, poduprte slabijim dolarom i podacima koji pokazuju veliki pad američke proizvodnje zbog vala polarne hladnoće u Teksasu.
Zoran Miliša napušta E.ON Hrvatska
PROMJENE
Zoran Miliša napušta E.ON Hrvatska
ZAGREB - S krajem svibnja 2021. tvrtku E.ON Hrvatska sporazumno napušta Zoran Miliša, direktor E.ON-ovih operativnih kompanija za opskrbu električnom energijom i plinom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE