GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Saudijska Arabija otvorena za pregovore o prodaji nafte i u valutama koje nisu dolar

Saudijska Arabija otvorena za pregovore o prodaji nafte i u valutama koje nisu dolar
OPCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2023 / 16:53
Autor: SEEbiz
RIJAD - Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik sirove nafte, otvorena je za razgovore o trgovini naftom u valutama koje nisu američki dolar, rekao je saudijski ministar finansija Mohammed Al-Jadaan za Bloomberg TV u intervjuu u Davosu u utorak.

Saudijski signal da bi mogao biti otvoren za razgovore o trgovini naftom uređenoj u valutama koje nisu u dolarima mogao bi biti još jedna prijetnja trenutnoj dominaciji američkog dolara u globalnoj trgovini naftom.

"Nema problema oko razgovora o tome kako rješavamo naše trgovinske aranžmane, da li je u američkom dolaru, da li je u pitanju euro, da li je u pitanju saudijski rijal", rekao je Al-Jadaan za Bloomberg TV.

"Ne mislim da odustajemo ili isključujemo bilo kakvu diskusiju koja će pomoći poboljšanju trgovine širom svijeta", dodao je saudijski ministar.

Saudijski rijal je decenijama vezan za američki dolar, dok izvoz saudijske nafte i dalje podržava sistem petrodolara iz 1970-ih u kojem najveći svjetski izvoznik nafte svoju sirovu naftu cijeni u američkim dolarima.

Međutim, Saudijska Arabija je spremna produbiti svoju stratešku saradnju u trgovini naftom s Kinom, najvećim svjetskim uvoznikom sirove nafte.

Prošlog mjeseca, Kina i Saudijska Arabija dogovorile su se da prošire trgovinu sirovom naftom pošto su svoje odnose nadogradile na strateško partnerstvo tokom posjete kineskog predsjednika Xi Jinpinga saudijskoj prijestolnici Rijadu.

Kina, sa svoje strane, planira da svoju vlastitu valutu, juan, učini istaknutijom u međunarodnoj trgovini naftom.

Tokom prošlomjesečne posjete Saudijskoj Arabiji, Xi Jinping je obećao da će pojačati napore na promoviranju upotrebe juana u energetskim sporazumima, sugerirajući na samitu u glavnom gradu Saudijske Arabije da bi zemlje Vijeća za suradnju Zaljeva (GCC) trebale u potpunosti iskoristiti Shanghai Petroleum and Natural Gas Exchange da vrše svoje trgovačke ugovore u juanima.

Tagovi: Saudijska Arabija, nafta, dolar, juan, Saudi Aramco
PROČITAJ I OVO
Može li EU izdržati bez ruskog dizela?
DIZEL
Može li EU izdržati bez ruskog dizela?
MOSKVA - EU je već obustavio uvoz ruske nafte. Ali obustava uvoza i naftnih derivata kao što je dizel će i Europi zadati više problema. Svakome je jasno da zapravo i iz Turske ili Indije kupujemo ruski dizel.
Nafta iznad 80 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta iznad 80 dolara
LONDON - Nafta je na početku novog tjedna stabilizirana iznad razine od 80 dolara, a najviše brine moguće ograničenje potrošnje goriva.
HGK: Kašnjenje i nedostatak regulative za OIE usporava investicije
OIE
HGK: Kašnjenje i nedostatak regulative za OIE usporava investicije
ZAGREB - Udruženje obnovljivih izvora energije Hrvatske gospodarske komore upozorava da je od dvije tisuće megavata (MW) kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora koje Hrvatska treba ispuniti prema programu OIE do 2023., ostvareno tek 107,5 MW, a razlogom drži zakašnjelu i nepotpunu regulativu.
MOL planira prodati benzinske postaje u Sloveniji
PLANOVI
MOL planira prodati benzinske postaje u Sloveniji
LJUBLJANA - Mađarska naftna kompanija Mol uskoro bi trebala početi prodavati neke od ukupno 53 benzinskih postaja koje kontrolira u Sloveniji, neslužbeno doznaje ljubljanski Dnevnik.
Dekanić: Hrvatska ima izvrsnu opskrbu naftom, ne bi trebalo biti problema
ANALITIČARI
Dekanić: Hrvatska ima izvrsnu opskrbu naftom, ne bi trebalo biti problema
ZAGREB - Europska zabrana uvoza rafiniranih naftnih proizvoda iz Rusije kao što su dizel i benzin stupila je danas na snagu, prenose europski mediji. Energetski stručnjak Igor Dekanić u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako Hrvatska nema lošu poziciju te kako ne bi smjelo biti problema u opskrbi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE