GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Saudijsko-ruska inicijativa podigla cijene nafte prema 76 dolara

Saudijsko-ruska inicijativa podigla cijene nafte prema 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2024 / 16:59
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 76 dolara nakon što su Saudijska Arabija i Rusija pozvale sve članice OPEC-a i njihove saveznike da dodatno smanje opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 1,46 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 75,51 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,33 dolara višoj cijeni, od 70,67 dolara.

U četvrtak cijene su na oba tržišta pale na najnižu razinu od kraja lipnja, signalizirajući procjenu brojnih trgovaca da je tržište prekomjerno opskrbljeno. Na oba tržišta bareli s rokovima isporuke u siječnju bili su jeftiniji od onih s duljim rokovima isporuke.

OPEC+ ima teškoća s podupiranjem cijena, kompanije u SAD-u proizvode rekordne količine barela, a kineski uvoz nafte posustaje, što znači da je ponuda obilna, ističe u bilješci Tamas Varga iz PVM-a, potkrepljujući taj zaključak nižim cijenama barela s kratkim rokom isporuke.

Rast cijena u petak Varga smatra “pukom korekcijom”.

Cijene su porasle nakon što su Saudijska Arabija i Rusija, dvije najveće svjetske izvoznice, pozvale su u četvrtak sve članice OPEC+ da se pridruže sporazumu o dodatnom smanjenju proizvodnje.

Prije tjedan dana grupa je odlučila smanjiti opskrbu u prvom tromjesečju 2024. za još 2,2 milijuna barela dnevno, Kada se isključe bareli koje su Rusija i Saudijska Arabija već uklonile s tržišta bit će smanjena za dodatnih 700 tisuća barela dnevno.

Viktor Katona iz Kplera izračunao je da će se ukupna proizvodnja OPEC+ od prosinca do siječnja smanjiti samo za dodatnih 350 tisuća barela dnevno, nagađajući da neke članice možda neće poštovati obaveze zbog nejasnih kvota i ovisnosti o prihodima od ugljikovodika.

Nigerija u međuvremenu očekuje prvu pošiljku nafte od milijun barela koju će prerađivati rafinerija u Dangoteu. Njezin kapacitet prerade iznosi 650 tisuća barela dnevno i osigurat će toj OPEC-a status neto izvoznika goriva. Do sada Nigerija je potražnju za gorivom podmirivala iz uvoza.

OPEC je odvojeno izvijestio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak pojeftinio 1,7 dolara, na 78,31 dolar.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
LONDON - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima.
Shell nadmašio procjenu dobiti u prvom kvartalu unatoč nižim cijenama plina
DOBRE BROJKE
Shell nadmašio procjenu dobiti u prvom kvartalu unatoč nižim cijenama plina
LONDON - Britanski naftni div Shell u četvrtak je izvijestio o dobiti u prvom tromjesečju većoj od očekivane, potaknutoj višim rafinerijskim maržama i snažnim trgovanjem naftom.
Grčki divovi ulažu u solare i u Hrvatskoj
INVESTICIJE
Grčki divovi ulažu u solare i u Hrvatskoj
ZAGREB - Grčki metalurško-energetski gigant Mytilineos i jedan od najvećih proizvođača i trgovaca strujom na Balkanu PPC Grupa s sjedištem u Ateni objavili su sporazum prema kojem će u Hrvatskoj, Italiji, Bugarskoj i Rumunjskoj uložiti dvije milijarde eura u solarne elektrane.
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
SOLARI
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
ZAGREB - Broj sunčanih elektrana je u porastu što govori podatak da ih je na HEP-ovu mrežu s 31. ožujkom bilo priključeno 17.697 od čega u kategoriji kućanstava 12.495, a u kategoriji poduzetništva 5.202, dok ih je prije par godina bilo znatno manje.
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
USTAVNI SUD
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
SARAJEVO - Udruženje Aarhus centar u BiH zaprimilo je 24. aprila presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se usvaja apelacija protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske u vezi s hidroelektranom Foča na rijeci Drini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE