GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šef HROTE-a: PPD je kupio 63 posto jeftinog plina od HEP-a

Šef HROTE-a: PPD je kupio 63 posto jeftinog plina od HEP-a
PLINSKA KRIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2023 / 06:22
Autor: SEEbiz
ZGAREB - Odbor za gospodarstvo Hrvatskoga sabora održao je tematsku sjednicu o "Izvješću o problematici kupnje i prodaje plina prema uredbi o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije".

Na sjednicu Odbora na temu plinske afere došli su ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, ravnatelj Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) Boris Abramović, predsjednik uprave Plinacroa Ivica Arar i šef HEP-a Frane Barbarić.

Saborskom su odboru dostavljena izvješća neovisnih tijela (Plinacro, HROTE, HERA) te HEP-a. Podsjetimo, potpredsjednik Vlade Branko Bačić jučer nije htio odgovoriti na pitanje novinara tko je kupio višak plina, rekavši da će o tome na sjednici saborskog odbora izvijestiti “onaj tko je za to isključivo nadležan, a to je HROTE”.

Zastupnici su krenuli s pitanjima za ravnatelja HROTE-a. "Kada sam izašao s informacijom da je PPD preuzelo 60 posto plina koji je HEP kupio od INA-e, napadali su me kolegica Burić iz HDZ-a, Peternel je govorio da sam lažov, preko Bujice se danima granatirao Most jer smo dirnuli u Vujnovca. Koliko je plina prodano na dražbama za uravnoteženje sustava Plinarco, a koliko su viška plina preuzeli ostali i po kojoj cijeni?" pitao je Grmoja.

"Jedna od uloga HROTE-a je obračun naknade za uravnoteženje na temelju podataka od Plinacra. Na te podatke primjenjuju se pravila kojima se određuje naknada za odstupanje, ona nije tržišna cijena nego je određena metodologijom, pravilima. Određuje se na temelju prosjeka trgovanja između VBS-a i Plinarca, dodaje se deset postotna vrijednost i smisao je penaliziranje. Cijena je destimulativna za sudionike da remete prostor i stvaraju nered. U ovim izvanrednim okolnostima postala je stimulativan mehanizam i alat za igrače, potpuno legalno, tako da je ta naknada minorna na cijenu po kojoj se plin mogao kupiti.

Riječ je o količini od, za lipanj, 330 megavat sati. Od toga su na dva načina istrugavane količine. 56 tisuća od Plinacra, a 275 tisuća je prepušteno VBS-ovima da međusobno obavljaju transakcije, što je uobičajeno, i da onda sukladno poslovnoj filozofiji nominiraju određene količine za određeno razdoblje, ne mogu ulaziti je li svjesno ili ne", rekao je Abramović.

"Što se tiče strukture i sudjelovanja voditelja bilančnih grupa, u lipnju je prosječna cijena naknada koja je išla HEP-u bila 14.4 eura. Ukupno je sudjelovalo 11 voditelja bilančnih skupina. To nije tajni podatak. Društva koja su sudjelovala su PPD, EON, Međimurjeplin, MET, ENA, Geoplin Zagreb, Gradska plinara Zagreb, INA, HEP Trgovina, Geoplin i MAN. Oni su sudjelovali u preuzimanju viškova", rekao je Abramović.

"PPD je kupio 63 posto", dodao je.

"EON 6 posto, Međimurje plin 4.3 posto, Mets 3 posto, ENA 2.2, Geoplin Zagreb 2.1, GPZ 1.39, INA 1.775, HEP trgovina 1.007, Geoplin 1.2 i MAM ispod 0", kazao je Abramović.

"Ministar vas je označio kao glavnu i odgovornu osobu jer ga niste obavijestili. Zašto vas nije smijenio? Mislim zato jer iza vas stoji Andrej Plenković. Tko je gospodar? Tko je profitirao? Je li to neki Plenkovićev igrač?" pitala je Dalija Orešković.

"Ne mogu vam odgovoriti na hipotetsko pitanje. Nije konkretno“, odgovorio je Barbarić.

Tagovi: plinskA AFERA, hrite, bORIS aBRAMOVIĆ, gRVATSKA ELEKTROPRIVREDA, pRVO PLINARSKO DRUŠTVO
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE