GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sezona grijanja: Kakve izazove donosi nedostatak energenata?

Sezona grijanja: Kakve izazove donosi nedostatak energenata?
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2023 / 16:21
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Sezona grijanja 2023./2024. donosi niz izazova, postavljajući pred energetski sektor i korisnike brojne kompleksne probleme.

Građani su sve više zabrinuti zbog potencijalnog rasta troškova grijanja, dok analitičari upozoravaju na moguće izazove uslijed hladnijih temperatura i povećane potražnje za energijom. Ulazak u ovogodišnju sezonu grijanja odvija se u ozračju geopolitičkih napetosti koje oblikuju tržišne uvjete diljem svijeta. Marko Bregar, izvršni direktor za energetiku i plin u grupi Petrol, naglašava važnost prilagodbe poslovnih strategija u skladu s promjenjivom dinamikom tržišta i geopolitičkim prilikama.

„U 2022. cijene električne energije i prirodnog plina dosegnule su rekordno visoke razine zbog nekoliko različitih čimbenika. Najviša cijena električne energije iznosila je 1000 €/MWh, dok je cijena prirodnog plina premašila iznos od 300 €/MWh. Cijene su padale prema kraju godine, a taj se trend nastavio i u prvoj polovici 2023. Glavni razlog za pad cijena bila je vrlo blaga zima u Europi, zbog čega je potrošnja plina bila manja od uobičajene kao posljedica relativno visokih temperatura. Europa je manje količine uvezenog plina iz Rusije uspješno zamijenila ukapljenim prirodnim plinom i plinom iz Norveške, a na proizvodnju električne energije pozitivno je utjecala povoljna hidrologija. Nužno je istaknuti i sustav zajedničke opskrbe plinom članica Europske unije, što je važan korak prema ublažavanju posljedica nastalih gubitkom ruskog plina. U ovom je trenutku jedina nepoznanica cijena. Situacija na tržištu plina neprestano prati kretanje potražnje u Kini, jednom od ključnih izvora UPP-a, što ima potencijal utjecati na cijene u Europi. Povoljno razvijanje događaja ovisit će o dinamici kineskog gospodarstva te načinu suočavanja s najavljenom recesijom“, istaknuo je Marko Bregar.

Strahovi građana od naglih porasta troškova grijanja i opskrbe električnom energijom i dalje ostaju visoko prisutni. Analitičari upozoravaju kako bi ova zima mogla iznijeti niz izazova, uključujući moguće padove temperatura i povećanu potražnju za energentima. Ova situacija potiče rasprave o stabilnosti energetskog sektora te upućuje na potrebu za cjelovitim planovima i strategijama koje bi osigurale stabilnu opskrbu po prihvatljivim cijenama. Kako se suočavamo s predstojećom sezonom grijanja, ključno je razumjeti dinamiku tržišta energenata i predvidjeti potencijalne izazove koji bi mogli utjecati na džepove građana diljem kontinenta. „Očekivanja na tržištu energenata ne upućuju na vjerojatnost rasta cijena električne energije ili prirodnog plina kojemu smo svjedočili lani. Ova se projekcija temelji na čimbenicima kao što su veća razina skladištenja plina, smanjena potražnja za plinom i povećana raspoloživost infrastrukture plinovoda i terminala za ukapljeni prirodni plin za nadolazeću zimsku sezonu“, dodao je Bregar.

Marko Bregar ukazuje na značaj praćenja isporuke prirodnog plina te ističe ključne čimbenike, poput raspoloživosti francuskih nuklearnih elektrana i najavljene recesije, koji će vjerojatno oblikovati dinamiku kretanja cijena energenata u nadolazećoj sezoni grijanja. "Sustavno praćenje tih faktora ključno je za razumijevanje tržišnih trendova te omogućuje pravodobno poduzimanje potrebnih koraka kako bi se održala stabilnost u opskrbi energijom", naglasio je Bregar.

U svjetlu potencijalnih izazova sljedeće sezone grijanja, poslovni korisnici se nalaze pod povećalom interesa, tražeći optimalne načine za otkup energenata. S obzirom na trenutačno povoljnije cijene, stručnjaci preporučuju poslovnim korisnicima da budno prate dinamiku tržišta i proaktivno planiraju otkup energenata kako bi osigurali stabilnost svojih troškova u budućnosti. Nadalje, sve veći broj poslovnih korisnika odlučuje se za ugradnju solarnih elektrana kako bi povećali vlastitu energetsku neovisnost.

Sve su naglašenije promjene u percepciji korisnika o dostupnosti i cijeni energenata. "Korisnici su postali svjesni da više ne mogu uzimati energente zdravo za gotovo. Uvažavanje energetske učinkovitosti i prilagodba potrošnje postaju ključni faktori koji utječu na smanjenje troškova. Naša raznolika ponuda otkupa energenata omogućuje poslovnim korisnicima da odaberu između fiksne i varijabilne cijene, omogućujući im jednostavan ili višestruki otkup energenata prema njihovim potrebama. Uz to, aktivno podržavamo stabilnost elektroenergetskog sustava pružajući sustavne usluge koje pomažu u održavanju ravnoteže“, zaključio je Bregar.

Uzimajući u obzir očekivanja za nadolazeću sezonu grijanja, mudro upravljanje potrošnjom energenata postaje ključno kako za poslovne korisnike, tako i za kućanstva, s naglaskom na važnosti održive i odgovorne potrošnje resursa.

Tagovi: Petrol Marko Bregar, grijanje, nafta, plin, Petrol
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE