GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sinopec dovršio najveći pogon za hvatanje ugljičnog dioksida u Kini

Sinopec dovršio najveći pogon za hvatanje ugljičnog dioksida u Kini
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.08.2022 / 18:25
Autor: SEEbiz / H
SINGAPUR – Naftni div Sinopec objavio je u ponedjeljak da je otvorio najveće postrojenje za hvatanje, korištenje i skladištenje ugljika (CCUS) u Kini, dodavši da 2025. planira izgraditi još dva postrojenja slične veličine.

Sinopec spada među vodeće kompanije koje su pokrenule pilot projekte hvatanja i skladištenja ugljičnog dioksida u Kini kako bi stvorile uvjete za pad emisija ugljika nakon 2030., u skladu s vladinim planovima.

Državni naftni div počeo je graditi pogon prije nešto više od godinu dana, koji bi trebao hvatati ugljični dioksid iz proizvodnje vodika u njegovoj rafineriji u Qiluu u pokrajini Shandong i ubrizgavati ga u 73 naftne bušotine u obližnjem naftnom polju Shengli.

Procjenjuju da će u idućih 15 godina u naftno polje ubrizgati 10,68 milijuna tona ugljičnog dioksida i time povećati proizvodnju sirove nafte za gotovo tri milijuna tona.

Trenutno prevoze ugljični dioksid iz rafinerije do naftnog polja kamionima, a očekuju da će do kraja godine dovršiti cjevovod za njegov transport, prvi takve vrste u Kini.

"CCUS je u Kini i dalje u eksperimentalnoj fazi, ali se može mjeriti s (projektima) u sličnim zemljama, mada kaska u ključnom znanju na određenim područjima", rekao je Sinopec u priopćenju za javnost.

Kompanija je prošle godine uhvatila i uskladištila više od 1,52 milijuna tona ugljičnog dioksida, a planira još dva pilot projekta u sljedećih nekoliko godina na naftnim poljima Huadong i Jiangsu.

Razmotrit će i mogućnost osnivanja istraživačko-razvojnog centra do 2025. godine, koji bi se fokusirao na razvoj novih tehnologija, poput povezivanja projekata hvatanja i skladištenja CO2 s energijom vjetra i sunca i s energijom vodika i biomase.

Tagovi: Sinopec, hvatanje ugljičnog dioksida
PROČITAJ I OVO
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
LONDON - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima.
Shell nadmašio procjenu dobiti u prvom kvartalu unatoč nižim cijenama plina
DOBRE BROJKE
Shell nadmašio procjenu dobiti u prvom kvartalu unatoč nižim cijenama plina
LONDON - Britanski naftni div Shell u četvrtak je izvijestio o dobiti u prvom tromjesečju većoj od očekivane, potaknutoj višim rafinerijskim maržama i snažnim trgovanjem naftom.
Grčki divovi ulažu u solare i u Hrvatskoj
INVESTICIJE
Grčki divovi ulažu u solare i u Hrvatskoj
ZAGREB - Grčki metalurško-energetski gigant Mytilineos i jedan od najvećih proizvođača i trgovaca strujom na Balkanu PPC Grupa s sjedištem u Ateni objavili su sporazum prema kojem će u Hrvatskoj, Italiji, Bugarskoj i Rumunjskoj uložiti dvije milijarde eura u solarne elektrane.
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
SOLARI
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
ZAGREB - Broj sunčanih elektrana je u porastu što govori podatak da ih je na HEP-ovu mrežu s 31. ožujkom bilo priključeno 17.697 od čega u kategoriji kućanstava 12.495, a u kategoriji poduzetništva 5.202, dok ih je prije par godina bilo znatno manje.
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
USTAVNI SUD
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
SARAJEVO - Udruženje Aarhus centar u BiH zaprimilo je 24. aprila presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se usvaja apelacija protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske u vezi s hidroelektranom Foča na rijeci Drini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE