GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skupina Gen lani nadmašila planove

Skupina Gen lani nadmašila planove
DOBRA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2023 / 12:42
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Gen grupa lani je ostvarila 4,1 milijardu eura prihoda, nakon oko 3,5 milijardi eura godinu prije. Unatoč zahtjevnim uvjetima poslovala je s neto dobiti procijenjenom na 23 milijuna eura, priopćila je danas u Ljubljani uprava koncerna.

Godinu ranije grupa je imala 105,6 milijuna eura čiste dobiti.

Ostvareni promet bio je iznad plana, unatoč tome što je obujam prodaje bio manji jer su cijene skočile. Planirali su 60 milijuna eura čiste dobiti, a ostvarili su 23 milijuna. "Unatoč teškim uvjetima, poslovali smo pozitivno", rekao je Dejan Paravan, generalni direktor Gen energije, matične tvrtke koncerna.

Na poslovanje su negativno utjecali manja proizvodnja hidroelektrana zbog suše, kupnja nadomjesne energije tijekom remonta Nuklearne elektrane Krško (NEK) i pet dana dulji remont od planiranog, te regulacija cijena za kućanstava i malih poslovnih kupaca. Za kućanstva su i prije regulacije fiksirali cijenu do kraja godine koja je bila niža od regulirane, a udar na male poslovne kupce uspjeli su kompenzirati dobrim poslovanjem tvrtke Gen-I, koja prodaje električnu energiju.

No pozitivni su učinci međunarodne trgovine, održanja proizvodnje u NEK-u unatoč suši, veće proizvodnje u Termoelektrani Brestanica (TEB) i premašivanja planova za postavljanje samodostatnih solarnih elektrana.

Tvrtka Gen energija zabilježila je 372 milijuna eura prihoda, godinu prije 239,5 milijuna, te milijun eura čiste dobiti, nakon što je lani iznosila 27,1 milijun eura.

“Ocjenjujemo da grupa stoji na stabilnim temeljima. Ključno je imati vlastite kapacitete za proizvodnju električne energije. Također imamo izuzetno dobar tim ljudi koji su dobro reagirali na promjene. Imamo i dobre strojeve, što nam daje sigurnost za budućnost. Dakle, možemo podržati mjere Vlade za zaštitu potrošača kako bi izbjegli skokove cijena... Izgledi pokazuju da nećemo poslovati negativno, mislim da ćemo godinu završiti s natprosječnim uspjehom. Inače, još je prerano (za procjenu), jer je neizvjesnost velika, ali ja sam optimist”, rekao je Paravan.

Tagovi: Gen energija, Gen grupa, Dejan Paravan
PROČITAJ I OVO
Je li moguća nestašica dizela?
DIZEL
Je li moguća nestašica dizela?
ZAGREB - Sutra na snagu stupa europska zabrana uvoza naftnih derivata iz Rusije, i to u trenutku kada jedina rafinerija nafte u Hrvatskoj - ona u Rijeci - ne radi jer je još u procesu modernizacije.
Radosavljević: Zabrana ruskog dizela neće značajno uticati na tržište Srbije
ANALITIČARI
Radosavljević: Zabrana ruskog dizela neće značajno uticati na tržište Srbije
BEOGRAD – Zabrana ruskog dizela, koja počinje da važi sutra, ne bi trebalo da značajno utiče na srpsko tržište jer su se kompanije pripremile, a rafinerija u Pančevu proizvodi dovoljno dizela za naše potrebe, rekao je za Tanjug profesor FEFA Goran Radosavljević.
G7, EU i Australija uveli gornje granice cijena za ruski dizel i druge naftne derivate
ODLUKE
G7, EU i Australija uveli gornje granice cijena za ruski dizel i druge naftne derivate
WASHINGTON - Skupina sedam najbogatijih zemalja G7, Europska unija i Australija uveli su ograničenja cijena ruskog dizela i drugih naftnih derivata kao dio sankcija protiv Rusije zbog njezina napada na Ukrajinu.
MK Grupa i slovenski ALFI Green Energy Fund osigurali 155 miliona eura za projekt vjetroelektrane Krivača
OIE
MK Grupa i slovenski ALFI Green Energy Fund osigurali 155 miliona eura za projekt vjetroelektrane Krivača
BEOGRAD - MK grupa i slovenski ALFI Green Energy Fund osigurali su 155 miliona eura za projekt vjetroelektrane Krivača od konzorcija zajmodavaca predvođenog Erste grupom.
EU odredio gornju granicu cijena ruskih naftnih proizvoda
RUSKA NAFTA
EU odredio gornju granicu cijena ruskih naftnih proizvoda
BRUXELLES - Zemlje članice EU-a postigle su dogovor o gornjoj granici cijena ruskih naftnih derivata koje Moskva izvozi u treće zemlje, izvijestilo je Vijeće EU-a iz švedskog predsjedništva. Sporazum sada moraju službeno odobriti članice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE