GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skupina Gen lani nadmašila planove

Skupina Gen lani nadmašila planove
DOBRA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2023 / 12:42
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Gen grupa lani je ostvarila 4,1 milijardu eura prihoda, nakon oko 3,5 milijardi eura godinu prije. Unatoč zahtjevnim uvjetima poslovala je s neto dobiti procijenjenom na 23 milijuna eura, priopćila je danas u Ljubljani uprava koncerna.

Godinu ranije grupa je imala 105,6 milijuna eura čiste dobiti.

Ostvareni promet bio je iznad plana, unatoč tome što je obujam prodaje bio manji jer su cijene skočile. Planirali su 60 milijuna eura čiste dobiti, a ostvarili su 23 milijuna. "Unatoč teškim uvjetima, poslovali smo pozitivno", rekao je Dejan Paravan, generalni direktor Gen energije, matične tvrtke koncerna.

Na poslovanje su negativno utjecali manja proizvodnja hidroelektrana zbog suše, kupnja nadomjesne energije tijekom remonta Nuklearne elektrane Krško (NEK) i pet dana dulji remont od planiranog, te regulacija cijena za kućanstava i malih poslovnih kupaca. Za kućanstva su i prije regulacije fiksirali cijenu do kraja godine koja je bila niža od regulirane, a udar na male poslovne kupce uspjeli su kompenzirati dobrim poslovanjem tvrtke Gen-I, koja prodaje električnu energiju.

No pozitivni su učinci međunarodne trgovine, održanja proizvodnje u NEK-u unatoč suši, veće proizvodnje u Termoelektrani Brestanica (TEB) i premašivanja planova za postavljanje samodostatnih solarnih elektrana.

Tvrtka Gen energija zabilježila je 372 milijuna eura prihoda, godinu prije 239,5 milijuna, te milijun eura čiste dobiti, nakon što je lani iznosila 27,1 milijun eura.

“Ocjenjujemo da grupa stoji na stabilnim temeljima. Ključno je imati vlastite kapacitete za proizvodnju električne energije. Također imamo izuzetno dobar tim ljudi koji su dobro reagirali na promjene. Imamo i dobre strojeve, što nam daje sigurnost za budućnost. Dakle, možemo podržati mjere Vlade za zaštitu potrošača kako bi izbjegli skokove cijena... Izgledi pokazuju da nećemo poslovati negativno, mislim da ćemo godinu završiti s natprosječnim uspjehom. Inače, još je prerano (za procjenu), jer je neizvjesnost velika, ali ja sam optimist”, rekao je Paravan.

Tagovi: Gen energija, Gen grupa, Dejan Paravan
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE