GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovačka grupacija najavljuje ogromne investicije u OIE u Hrvatskoj

Slovačka grupacija najavljuje ogromne investicije u OIE u Hrvatskoj
OBNOVLJIVCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2024 / 09:03
Autor: SEEbiz
OSIJEK - Investicija u solarnu elektranu u Slavoniji naša je prva, ali nikako posljednja investicija - poručio je predsjednik Uprave slovačkog Janom Investmentsa Andrej Sršeň u najavi te kompanije da je na našem tržištu obnovljivača spremna uložiti 300 milijuna eura.

- Već dugo pratimo potencijal za razvoj obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj. Unatoč značajnoj zastupljenosti obnovljivih izvora u energetskom miksu, Hrvatska ima veliki potencijal za svoju daljnju dekarbonizaciju. Tome bismo željeli pridonijeti i projektima u različitim fazama pripreme s instaliranom snagom većom od 200 megavata, što će zahtijevati ukupna ulaganja od oko 300 milijuna eura - otkrio je Sršeň za Jutarnji list.

Iako najavljuju daljnje investicije u vjetroelektrane i solare u Hrvatskoj, u Janomu zasad ne otkrivaju gdje će, u koji dio Slavonije, ići prvo ulaganje i u kojem iznosu. Iz priopćenja kompanije jasno je samo da će solarna elektrana u Slavoniji biti instalirane snage 30 megavata, što će buduću elektranu svrstavati u red desetak najjačih u državi po instaliranom kapacitetu.

Janom Investments slovi za pionira ulaganja u klimatsku tehnologiju u srednjoj Europi, a od svog osnutka 2008. upravlja s nekoliko solarnih i hidroelektrana u Slovačkoj i Češkoj. Tvrtka je također stajala iza vjetroelektrana Tyrinselkä i Soidinmäki s instaliranim kapacitetom od 70 megavata u Finskoj, koje je ove godine prodala Aquila Capitalu, vodećoj njemačkoj investicijskoj tvrtki specijaliziranoj za čistu tehnologiju i održivost.

Osim ulaganja u obnovljive izvore, značajan dio portfelja tvrtke su punionice električnih automobila.

- Jedan smo od osnivača Greenwaya, najvećeg operatera mreža za punjenje električnih automobila u Poljskoj i Slovačkoj, s više od 2500 punionica - ističu u Janomu.

Portfelj kompanije uključuje i vlasnički udjel u britanskoj tvrtki Wattstor, koja je specijalizirana za rješenja za optimizaciju upravljanja energijom i korištenje baterijskih skladišta u nekoliko europskih zemalja.

Tagovi: obnovljivi izvori energije, Andrej Sršeň, janom investments, solari
PROČITAJ I OVO
Skupština EPS-a usvojila plan transformacije
ODLUKE
Skupština EPS-a usvojila plan transformacije
BEOGRAD - Skupština akcionarskog društva (AD) Elektroprivrede Srbije (EPS) je usvojila Plan transformacije te kompanije kojim su definisane promene organizacione strukture i unapređenje operativnih i finansijskih procesa bez smanjena budžeta za plate.
Slovenska vlada nije povećala marže na gorivo
ODLUKE
Slovenska vlada nije povećala marže na gorivo
LJUBLJANA - Slovenska vlada je danas dala suglasnost na novu Uredbu o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata, kojom se zadržava interval određivanja cijena goriva na 14 dana, potvrđeno je za STA iz Ukoma.
Ina dobila koncesije za benzinske postaje na pomorskom dobru
KONCESIJE
Ina dobila koncesije za benzinske postaje na pomorskom dobru
ZAGREB - Vlada je u četvrtak odlučila Ini dati koncesije za korištenje benzinskih postaja na pomorskom dobru na ograničeno vrijeme od pet godina uz fiksni i promjenjivi dio naknade
Sud naložio Gazpromu da Uniperu plati 13 milijardi eura odštete zbog prekida isporuke plina
ODŠTETA
Sud naložio Gazpromu da Uniperu plati 13 milijardi eura odštete zbog prekida isporuke plina
STOCKHOLM - Ruski energetski div Gazprom morat će platiti 13 milijardi eura odštete njemačkoj energetskoj tvrtki Uniper zbog prekida opskrbe plinom, presudio je arbitražni sud u Stockholmu.
IEA: Rast potražnje za naftom usporava, veliki viškovi do 2030
NAFTA
IEA: Rast potražnje za naftom usporava, veliki viškovi do 2030
LONDON - Rast potražnje za naftom u narednim će se godinama usporiti zbog prelaska na čiste izvore energije, što bi uz očekivani porast proizvodnje nafte do kraja desetljeća moglo dovesti do velikih viškova nafte na tržištu i značajnih posljedica za tržištu nafte, prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE