GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Smanjena opskrba u SAD-u podigla cijene nafte prema 75 dolara

Smanjena opskrba u SAD-u podigla cijene nafte prema 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2021 / 16:54
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 75 dolara, budući da je smanjena opskrba u SAD-u zasjenila strahovanja da bi eventualna propast velike kompanije za razvoj nekretnina mogla naštetiti kineskom gospodarstvu.

Na londonskom se tržištu barelom trgovalo po 70 centi višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 74,62 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 1,62 dolara

Na američkom je tržištu cijena barela u ugovorima s rokom isporuke u listopadu danas porasla 61 cent, na 70,90 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,68 dolara.

U ugovorima s rokom isporuke u studenome barelom se na američkom tržištu danas trgovalo po 72 centa višoj cijeni, od 70,86 dolara.

Ulagače su jučer uzdrmali problemi prezaduženog kineskog diva u sektoru razvoja nekretnina Evergrandea. Kompanija je ukupno dužna oko 300 milijardi dolara, a uskoro joj dospijeva 84 milijuna dolara kamata na jednu obveznicu.

Ulagači strahuju da bi propast Evergrandeea mogla uzdrmati kinesko gospodarstvo i tržišta, a trenutno nije jasno hoće li mu Peking priskočiti u pomoć.

Raspoloženje na tržištima prigušuju i očekivanja da bi američka središnja banka uskoro mogla početi zaoštravati monetarnu politiku, što će vjerojatno prigušiti i apetit investitora za rizičnijom imovinom, poput nafte.

Bojazni su ipak pale u drugi plan nakon što je Royal Dutch Shell, najveći proizvođač nafte u Meksičkom zaljevu, u ponedjeljak priopćio da će zbog štete koju je na objektima na moru izazvao uragan Ida proizvoditi naftu u smanjenom obujmu do početka iduće godine.

U ponedjeljak je u američkom dijelu Meksičkog zaljeva još uvijek bilo blokirano oko 18 posto proizvodnje nafte i 27 posto proizvodnje prirodnog plina, više od tri tjedna otkada je regijom prohujao uragan Ida, priopćio je regulatorni ured za sigurnost i zaštitu okoliša (BSEE).

Čini se da je sve veća zabrinutost za američku proizvodnju nadjačala druge čimbenike, poput ishoda sastanka odbora za monetarnu politiku američke središnje banke i bojazni da bi Evergrande mogao izazvati širu krizu, zaključuje Ricardo Evangelista iz ActivTradesa.

OPEC je danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je u ponedjeljak cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica iznosila 73,47 dolara, što znači da je pala za 67 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE