GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Smirivanje u Gazi spustilo cijene nafte

Smirivanje u Gazi spustilo cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2024 / 16:22
Autor: SEEbiz
LONDON - Početak novog tjedna donio je pad cijena nafte.

Smanjene su zabrinutosti za opskrbu nakon izraelskog povlačenja dijela postrojbi iz palestinskog Pojasa Gaze i novog ciklusa pregovora o primirju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 62 centa nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 90,55 dolara. Na američkom tržištu barel je pojeftinio za 52 centa, na 86,39 dolara.

Tržišta je u prošlom tjednu poljuljala eskalacija geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku nakon napada na iranski konzultat u glavnom gradu Sirije Damasku u kojem je poginulo nekoliko visokih vojnih dužnosnika. Iran je za napad optužio Izrael i najavio odgovor.

Izrael je pak u nedjelju objavio da će dodatno smanjiti broj vojnika u palestinskom Pojasu Gaze, a izložen je i pojačanom pritisku da ublaži humanitarnu krizu na okupiranom palestinskom teritoriju kojem prijeti glad.

Napetost su ublažili i obnovljeni pregovori Izraela i palestinskog Hamasa o primirju, iako je dužnosnik palestinske grupe u ponedjeljak naglasio da nisu iznjedrili napredak.

Zabrinutost za opskrbu raspirili su u proteklih desetak danas i učestali ukrajinski napadi na rafinerije u Rusiji, ali trgovce je umirila odluka Moskve da u sklopu dogovora sa članicama Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika smanjuje proizvodnju, ali ne i izvoz.

Trgovci pozorno prate i podatke iz SAD-a kako bi procijenili kada bi središnja banka mogla sniziti kamatne stope, što bi potaknulo gospodarsku aktivnost i potražnju za energentima. Američki poslodavci pojačali su tempo zapošljavanja u ožujku, što znači da bi Fed mogao odgoditi ublažavanje monetarne politike.

Tržište trenutačno nema dovoljno fizičkih pokazatelja kojima bi pravdalo cijenu barela u rasponu od 90 do 100 dolara, zaključuje John Evans iz brokerske kuće PVM.

"No, ograničen je i potenciijal za pad cijena, bar trenutno, s obzirom na eksplozivnu prirodu aktualnih geopolitičkih kriznih arena na Bliskom istoku i u Ukrajini/Rusiji i pojačani interes velikih ulagača", dodao je Evans.

OPEC je u odvojenom izvješću objavio da je u petak barel košarice nafte njegovih članica poskupio 1,54 dolara, na 91,12 dolara

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
LONDON - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima.
Shell nadmašio procjenu dobiti u prvom kvartalu unatoč nižim cijenama plina
DOBRE BROJKE
Shell nadmašio procjenu dobiti u prvom kvartalu unatoč nižim cijenama plina
LONDON - Britanski naftni div Shell u četvrtak je izvijestio o dobiti u prvom tromjesečju većoj od očekivane, potaknutoj višim rafinerijskim maržama i snažnim trgovanjem naftom.
Grčki divovi ulažu u solare i u Hrvatskoj
INVESTICIJE
Grčki divovi ulažu u solare i u Hrvatskoj
ZAGREB - Grčki metalurško-energetski gigant Mytilineos i jedan od najvećih proizvođača i trgovaca strujom na Balkanu PPC Grupa s sjedištem u Ateni objavili su sporazum prema kojem će u Hrvatskoj, Italiji, Bugarskoj i Rumunjskoj uložiti dvije milijarde eura u solarne elektrane.
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
SOLARI
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
ZAGREB - Broj sunčanih elektrana je u porastu što govori podatak da ih je na HEP-ovu mrežu s 31. ožujkom bilo priključeno 17.697 od čega u kategoriji kućanstava 12.495, a u kategoriji poduzetništva 5.202, dok ih je prije par godina bilo znatno manje.
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
USTAVNI SUD
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
SARAJEVO - Udruženje Aarhus centar u BiH zaprimilo je 24. aprila presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se usvaja apelacija protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske u vezi s hidroelektranom Foča na rijeci Drini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE