GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sokolac: Zeleno svjetlo za solarnu elektranu vrijednu 120 miliona eura

Sokolac: Zeleno svjetlo za solarnu elektranu vrijednu 120 miliona eura
SOLARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2023 / 08:13
Autor: SEEbiz / H
SOKOLAC - Skupština opštine Sokolac jednoglasno je usvojila Zoning plan Bjelosavljevići čime su otklonjene prepreke za izgradnju Solarne elektrane Sokolac od 100 megavata. Vrijednost investicije je oko 120 miliona eura, koje je njemački investitor odavno spremio.

- Nije moglo drugačije jer smo bili uporni i istrajni. Moji saradnici i ja vodili smo bitku tri godine kako bi ovaj projekat doveli do faze realizacije. Bilo je tu lobiranja, osporavanja, sabotaže, ali sve smo izdržali i sada smo u završnoj fazi, istakao je Milovan Bjelica, načelnik opštine Sokolac.

Bjelica je podsjetio je da se na ovom projektu radi gotovo dvije godine, nakon što je inicijativa krenula od Nezavisnog operatera sistema BiH i Elektroprenosa BiH, napominjući da usvajanje i dovođenje do kraja zoning-plana smatra jednim od svojih najvećih uspjeha za proteklih 11 godina koliko je načelnik.

Bjelica je rekao da je investitor kompanija Eter State, registrovana u Gracu, sa centralom Profine-Group u Njemačkoj, koja je formirala preduzeće Eter State na Sokocu, uz obezbjeđenje sredstava za otkup tenderske dokumentacije i rezervisala 120 miliona eura planiranih za ovu investiciju.

Prema njegovim riječima, sa uspostavljanjem solarne elektrane počeće i povlačenje "zelene privrede", za šta se već javljaju kompanije iz oblasti auto-industrije i proizvodnje aluminijumske stolarije.

- Sokolac sa ovim projektom dobija novu dimenziju i veliki uspjeh, jer su došli do izražaja i rezultati saradnje sa više ministarstava u Vladi Srpske, rekao je Bjelica novinarima i zahvalio Vladi i republičkim institucijama koje su pomogle u obezbjeđivanju neophodne dokumentacije za ulazak u posao izrade zoning-plana područja posebne namjene "Solarne elektrane Bjelosavljevići-Kula“.

Solarna elektrana Bjelosavljevići–Kula, kako je najavljivano, trebalo da bude izgrađena za godinu i po, a u opštinski budžet donosit će prihod od 600.000 do 700.000 KM na ime koncesije od proizvedene električne energije .

Tagovi: Sokolac, dolari, solarna energija
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE