GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija spremna da kupuje deo tečnog gasa iz Luke Bar

Srbija spremna da kupuje deo tečnog gasa iz Luke Bar
SPREMNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2023 / 17:20
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Predsjednici Srbije i Crne Gore, Aleksandar Vučić i Jakov Milatović, razgovarali su u Beogradu o važnim pitanjima - od infrastrukturnih pitanja, izgradnji autoputeva koji će nas povezivati, da iz Beograda do Podgorice stignemo za 4,5 sata, potrebi za daljom izgradnjom željezničke pruge, daljim povezivanjem i u energetskom smislu.

To se, kaže Vučić, odnosi na dalekovod Pljevlja-Bajina Bašta, kod kojeg postoje tehnička neslaganja i problemi, što se danas analiziralo.

Govorilo se i o najavi iz Crne Gore koja namerava da napravi terminal za tečni gas u Baru.

- Srbija je zainteresovana da deo tog tečnog gasa kupuje, zato smo spremni da čelične cevi odmah pustimo prema mjernoj stanici koja bi bila u Bijelom Polju. Dakle, mi Zlatibor - Prijepolje - Bijelo Polje mjerna stanica, da bismo mogli da se povežemo i da značajne količine tog gasa preuzimamo - rekao je Vučić.

Naveo je da bi dnevno bilo moguće preuzeti 2,7 miliona kubnih metara, što, ističe, nije dovoljno, ali bi pomoglo daljoj sigurnosti snabdijevanja i diversifikaciji gasnog snabdijevanja u budućnosti.

Govorilo se i o mogućnosti uvođenja direktnog platnog prometa između Srbije i Crne Gore, a Vučić je rekao da je to važno pitanje i jedna od prepreka u razvoju biznisa i ekonomskih odnosa dve zemlje.

- Ne bih da govorim o tome ko je za to krivac, ali samo želim da znate da je sa naše strane to potpuno čisto. Ovde je u pitanju nešto drugo. Najveći broj korespodentskih banaka u Crnoj Gori je iz Švajcarske i Nemačke, pa oni žele da sa tim rade. Kod nas to funkcioniše 15 godina sa BiH, gde je valuta za plaćanje konvertabilna marka. Po principu međunarodnog kliringa, tu nema problema - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao i da su neistiniti navodi da će Banka Poštanske štedionice kupiti Prvu banku iz Crne Gore.

Tagovi: lUKA bAR, LNG, Aleksandar Vučić, Jakov Milatović
PROČITAJ I OVO
Kina i SAD zadržali cijene nafte iznad 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Kina i SAD zadržali cijene nafte iznad 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 84 dolara budući da su ulagače ohrabrile naznake jačanja potražnje u SAD-u i Kini, dva vodeća svjetska potrošača.
OPEC signalizira tješnju suradnju sa skupinom nezavisnih proizvođača nafte
NAFTA
OPEC signalizira tješnju suradnju sa skupinom nezavisnih proizvođača nafte
LONDON - Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) uključit će u procjene potražnje i skupinu nezavisnih proizvođača, rekla su dva izvora, signalizirajući tješnju suradnju s partnerima.
Nova nuklearka u Krškom mogla bi biti izgrađena do 2040.
NAJAVE
Nova nuklearka u Krškom mogla bi biti izgrađena do 2040.
KRŠKO - Izrada prijedloga inicijative za Državni prostorni plan za novu nuklearnu elektranu u Krškom u završnoj je fazi i bit će proslijeđen resornom ministarstvu do kraja mjeseca, rekao je na jučerašnjoj sjednici Vijeća Posavske županije generalni direktor Gen energije Dejan Paravan.
MOL Grupa objavila solidne rezultate u prvom tromjesečju
SOLIDNO
MOL Grupa objavila solidne rezultate u prvom tromjesečju
BUDIMPEŠTA – MOL Grupa objavila je danas financijske rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine.
Gazprom počeo rasprodavati zgrade u Moskvi
RASPRODAJA
Gazprom počeo rasprodavati zgrade u Moskvi
MOSKVA - Gazprom, energetski div u srcu ruskog gospodarstva, objavio je da prodaje imovinu u Moskvi, sedam dana nakon što je objavio rekordne gubitke povezane s prekidima opskrbe Europe povezanima s invazijom na Ukrajinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE