GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbijagas manjinski vlasnik u Serbhungasu

Srbijagas manjinski vlasnik u Serbhungasu
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.06.2023 / 17:43
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA - Mađarska energetska kompanija MVM ima 51 odsto učešća u zajedničkom preduzeću, koje će se baviti trgovinom gasa u Srbiji i regionu, objavljeno je na sajtu „Politike“.

Ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća za trgovinu gasom u Srbiji i regionu – Serbhungas, potpisan prošle nedelje na Paliću, predviđa udeo Srbijagasa od 49 odsto, dok je većinski vlasnik sa 51 procentom mađarska energetska kompanija MVM.

Obe kompanije ulažu osnovni kapital, a odluke će donositi zajednički, rekli su za „Politiku” u Ministarstvu energetike.

Srbijagas ima zaključene ugovore za skladištenje gasa u Mađarskoj na godinu dana, odnosno za sezonu 2023/2024. za količine ovog plavog energenta, koje su u vlasništvu srpskog javnog preduzeća, a preostale su u skladištima od prethodne sezone.

Srbijagas ovaj energent nabavlja po najpovoljnijim uslovima iz različitih izvora.

Cena i poreklo gasa su direktno zavisni od ponude i potražnje i odražavaju stanje na tržištu. U cilju obezbeđenja sigurnog snabdevanja gasom, kako ističu u resornom ministarstvu, u narednim godinama za Srbiju je prioritetno proširenje postojećeg skladišta gasa i izgradnja novih skladišnih kapaciteta.

„Srbija ima skladište gasa u Banatskom Dvoru, koje koristi zajedno sa Gasprom eksportom još od 2011. godine. Sa ruskim partnerima radimo na proširenju Banatskog Dvora i u tom cilju se pune količine gasa do maksimalnih 750 miliona kubika. Taj posao će biti završen pre grejne sezone“, dodaju u resornom ministarstvu.

U cilju obezbeđenja sigurnog snabdevanja gasom u narednim godinama za Srbiju je prioritetno proširenje postojećeg skladišta gasa i izgradnja novih skladišnih kapaciteta.

Na pitanje zašto Srbija nema podzemno skladište u svom vlasništvu, kao i da li se zna zašto nije nastavljeno s proširenjem Banatskog Dvora, u Ministarstvu energetike kažu da su osnivači jedinog podzemnog skladišta prirodnog gasa Banatski Dvor Srbijagas (49 odsto) i Gasprom Germanija (51 procenat), koji treba i da donesu konačnu investicionu odluku o proširenju kapaciteta skladišta na 750 miliona do potencijalnih – 1, 5 milijardi kubika.

Pored toga, postoji i mogućnost izgradnje sistema skladišta u Vojvodini (Itebej, Tilva), čiji se ukupni kapacitet procenjuje na dva i po do tri milijarde kubika gasa.

Prilikom izrade Strategije razvoja energetike biće sprovedene temeljne analize i utvrđene stvarne skladišne potrebe Srbije u odnosu na gas, a pre svega iz ugla projektovane godišnje potrošnje, kazali su za „Politiku“ u resornom ministarstvu.

Tagovi: Srbijagas Serbhungas
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE