GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Strah od poremećaja u opskrbi podigao cijene nafte prema 79 dolara

Strah od poremećaja u opskrbi podigao cijene nafte prema 79 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2024 / 16:45
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 79 dolara zbog zabrinutosti za opskrbu s Bliskog istoka i smanjene proizvodnje u Libiji.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 61 cent nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 78,86 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 2,36 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 74 centa višoj cijeni, od 73,44 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 2,32 dolara.

Trgovce su u srijedu uznemirili zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku i smanjena prozvodnja na najvećem libijskom naftnom polju Sharara.

Ubojstvo visokog dužnosnika palestinskog Hamasa u Bejrutu potaknulo je bojazni da bi se rat mogao proširiti iz palestinskog Pojasa Gaze na Libanon.

Izraelski dužnosnici poručuju da će njihova vojna operacija u Pojasu Gaze trajati mjesecima, a jemenski Huti u znak podrške Palestincima napadaju brodove povezane s Izraelom na Crvenom moru. SAD je osnovao međunarodnu koaliciju koja bi trebala jamčiti sigurnu plovidbu.

Crveno more važan je transportni pravac za naftu s Bliskog istoka, ključne proizvodne regije, a brodari su zbog učestalih napada počeli preusmjeravati brodove oko Rta dobre nade, što znači veće troškove i dulji rok isporuke.

Situaciju su zaoštrile i dvije eksplozije u Iranu tijekom obilježavanja godišnjice pogibije zapovjednika Kasima Sulejmanija, kojeg je 2020. usmrtio američki dron. Eksplozije su usmrtile više od 80 ljudi, Teheran govori o terorističkom napadu i najavljuje odgovor.

Nervozu su na tržištima pojačali i prosvjedi u Libiji, koji su zaustavili proizvodnju na naftnom polju Sharara kapaciteta do 300.000 barela dnevno. Sharara spada među najveća naftna polja u Libiji i često je meta političkih prosvjeda.

“Medijska izvješća o zaoštravanju napetosti u Crvenom moru i potpuno zatvaranje libijskog naftnog polja Sharara zbog prosvjeda ponovo su raspirili strah od poremećaja u globalnoj opskrbi naftom”, rekao je Yeap Jun Rong iz IG-a.

Potporu cijenama pružilo je i izvješće udruge američkih proizvođača API prema kojem su zalihe nafte u prošlom tjednu pale za 7,4 milijuna barela, dvostruko više no što se očekivalo.

Iako izvješće pokazuje rast zaliha derivata, “promatrači nafte vjerojatno će se zbog Libije i obnovljene opasnosti rata usredotočiti na pad zaliha sirove nafte za 7,4 milijuna barela”, rekao je John Evans iz PVM-a.

Vlada će objaviti službene podatke o zalihama tokom dana.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u srijedu barel košarice nafte njezinih članica pojeftinio 1,41 dolar, na 76,87 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE