GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Švedska planira izgraditi deset novih nuklearnih reaktora

Švedska planira izgraditi deset novih nuklearnih reaktora
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2023 / 17:04
Autor: SEEbiz
STOCKHOLM - Švedska ministrica okoliša Romina Pourmokhtari objavila je u srijedu da Švedska mora udvostručiti svoju proizvodnju električne energije u sljedećih 20 godina kako bi ispunila svoje ekološke ciljeve. To namjeravaju postići i izgradnjom deset novih nuklearnih reaktora.

U Švedskoj trenutno radi šest nuklearnih reaktora u tri nuklearne elektrane, s kojima ta zemlja proizvodi trećinu električne energije. Švedska vlada planira promijeniti zakon koji trenutno dopušta maksimalno deset nuklearnih reaktora u zemlji.

Ministar Pourmokhtari rekao je da zakonska ograničenja nisu u skladu "s modernim pogledom na nuklearnu energiju". Dodala je da će također pojednostaviti procedure za izgradnju novih reaktora, koji se trenutno smiju graditi samo na lokacijama postojećih nuklearnih elektrana u Forsmarku, Oskarshamnu i Ringhalsu.

Vladini planovi također su naišli na kritike kod kuće. Lars J Nilsson, profesor na Sveučilištu Lund i član Europskog savjetodavnog odbora za klimu, govorio je za Guardian protiv tvrdnji vlade da su novi reaktori neophodni. Zalagao se za širenje proizvodnje energije vjetra.

Na neobvezujućem referendumu 1980. Šveđani su podržali postupno ukidanje nuklearne energije. Od tada je Švedska zatvorila šest od svojih dvanaest reaktora.

Međutim, 2016., pod vladom Stefana Löfvena, velika politička većina pristala je ponovno postupno povećati proizvodnju nuklearne energije.

Izgradnja novih trebala bi zamijeniti dotrajale reaktore, koji su na kraju životnog vijeka, jer su izgrađeni 70-ih i 80-ih godina, prenosi The Local Sweden.

Nova desničarska vlada pod vodstvom Ulfa Kristerssona najavila je izgradnju novih reaktora i promjenu ekoloških ciljeva sa "100% obnovljive energije" na "100% nefosilnu energiju" odmah nakon preuzimanja vlasti prošle jeseni.

Tagovi: Švedska, NUKLEARNE ELEKTRANE
PROČITAJ I OVO
Kina i SAD zadržali cijene nafte iznad 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Kina i SAD zadržali cijene nafte iznad 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 84 dolara budući da su ulagače ohrabrile naznake jačanja potražnje u SAD-u i Kini, dva vodeća svjetska potrošača.
OPEC signalizira tješnju suradnju sa skupinom nezavisnih proizvođača nafte
NAFTA
OPEC signalizira tješnju suradnju sa skupinom nezavisnih proizvođača nafte
LONDON - Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) uključit će u procjene potražnje i skupinu nezavisnih proizvođača, rekla su dva izvora, signalizirajući tješnju suradnju s partnerima.
Nova nuklearka u Krškom mogla bi biti izgrađena do 2040.
NAJAVE
Nova nuklearka u Krškom mogla bi biti izgrađena do 2040.
KRŠKO - Izrada prijedloga inicijative za Državni prostorni plan za novu nuklearnu elektranu u Krškom u završnoj je fazi i bit će proslijeđen resornom ministarstvu do kraja mjeseca, rekao je na jučerašnjoj sjednici Vijeća Posavske županije generalni direktor Gen energije Dejan Paravan.
MOL Grupa objavila solidne rezultate u prvom tromjesečju
SOLIDNO
MOL Grupa objavila solidne rezultate u prvom tromjesečju
BUDIMPEŠTA – MOL Grupa objavila je danas financijske rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine.
Gazprom počeo rasprodavati zgrade u Moskvi
RASPRODAJA
Gazprom počeo rasprodavati zgrade u Moskvi
MOSKVA - Gazprom, energetski div u srcu ruskog gospodarstva, objavio je da prodaje imovinu u Moskvi, sedam dana nakon što je objavio rekordne gubitke povezane s prekidima opskrbe Europe povezanima s invazijom na Ukrajinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE